2009-04-02 16:37:34• hírek • MTI

Felújítják a szobrot

Május 4-ig várja a kolozsvári polgármesteri hivatal az erdélyi város főtérén álló Mátyás-szobor felújításának kivitelezésére vonatkozó pályázatokat.

A közbeszerzési pályázat kiírása szerint a restaurálást a bronzszobor elmozdítása nélkül kell végrehajtani, a talapzatot pedig az eredeti anyagból, a Komárom-Esztergom megyéből származó süttői mészkőből kell helyreállítania annak a cégnek, amely elnyeri a kivitelezés jogát - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A szoborcsoport teljes restaurálására a kolozsvári polgármesteri hivatal összesen 800 ezer eurót (240 millió forintot) költ. Ezt az összeget a magyar és a román kormány átutalásából kapta meg a polgármesteri hivatal februárban. A munkálatokkal legkésőbb december 31-ig el kell készülni.

Az eredeti tervek szerint a restaurálást már tavaly, a Reneszánsz Évben, Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóján be kellett volna fejezni, egyrészt azonban a magyar fél sokallta a költségeket, másrészt vita alakult ki arról, kinek a tulajdona a szobor. Végül eldőlt, hogy Mátyás király szobra nem a román művelődési minisztériumé, hanem a városé.

A magyar kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal 2008 novemberében állapodott meg arról, hogy a 800 ezer eurós felújítás felét a magyar fél, másik felét központi forrásból a kolozsvári önkormányzat biztosítja.

Kolozsvár alpolgármestere, László Attila az MTI-nek korábban elmondta, hogy Fadrusz János 1902-ben felavatott Mátyás szobrát teljesen fel kell újítani. Az alapzat süllyed, a robbantásos technikával kitermelt kő tovább repedezett, a bronzrészeket szintén pótolni kell.

A kolozsvári Mátyás Király szobor

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: