2012-04-12 18:37:46• hírek • Kocsis Zoltán

Felújítják a színházat – Ilyés és Petrescu aláírták a szerződést

A feljegyzések szerint Szatmárnémetiben 1790-ben mutatták be az első magyar nyelvű színdarabot. A városnak 1847 óta van állandó színháza, ez pedig 1892 óta működik jelenlegi otthonában. Ekkor Magyarország egyik legmodernebb színháza volt, még forgószínpaddal is rendelkezett. Annak idején a színház miatt vezették be a villanyáramot Szatmárnémetibe - nem véletlen tehát, hogy Ilyés Gyula felbecsülhetetlen szentimentális értékről beszél, amikor a színházról van szó.

A Szatmárnémeti Északi Színház épületén azonban 1970 óta nem végeztek jelentősebb mértékű felújításokat. Nem csoda tehát, ha a patinás épület állaga mára igencsak megromlott. Ennek azonban nemsokára vége!

Csütörtök délután ugyanis Ilyés Gyula és Cristian Petrescu fejlesztési és turisztikai miniszter aláírták azt a szerződést, amely megteremti a színház felújításának és modernizálásának anyagi feltételeit. Azt mindkét aláíró elismerte, hogy az Európai Unió Integrált Fejlesztési Programja nélkül nem lettek volna képesek előteremteni a szükséges összeget.

„Az integrált program keretén belül kötelezően szociális, gazdasági és infrastrukturális fejlesztéseknek kellett helyet kapniuk. A színház felújítása ebből a szempontból kicsit kakukktojás. Mondhatnánk, hogy ez az elő nem írt negyedik oldala, a szentimentális oldala pályázatnak", mondta Ilyés, miután kézjegyével látta el a szerződést.

Hogy mennyire szívügye a város vezetésének a színház, azt jelzi, hogy a program romániai felügyeletét végző fejlesztési minisztérium eleinte nem volt hajlandó a pályázat részének tekinteni a nézőtér, a székek valamint a színpadi technika felújítását. Az évekig tartó tárgyalások során aztán ezen fejlesztések nagy része is a pályázat részévé vált. A fennmaradt „kis részt" a város fizeti majd ki saját zsebéből - megközelítőleg 320.000 lejt.

Cristian Petrescu és Ilyés Gyula

„A városkép szempontjából és a színházba látogatók biztonsága szempontjából is nagyon fontos az épület felújítása. Emellett szeretnénk egy, a XXI. század elvárásainak megfelelő színházat kialakítani", mondta Ilyés. Ez kizárná, hogy egy előadást csak azért ne lehessen színre vinni Szatmárnémetiben - amint az már megtörtént - mert a színház elektronikus hálózata nem bírta a volna a terhelést.

Petrescu elmondta, hogy a teljes beruházás összértéke közel 14 millió lej, ebből pedig közel 11 millió a vissza nem térítendő hitel. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ősszel veheti kezdetét a munka (addig tart a licitek kifürkészhetetlen bürokratikus útja), amely közel egy évig tart majd. Ez azt jelenti, hogy a társulat két évadot tölt majd albérletben, a Szakszervezetek Művelődési Házában. Ezzel kapcsolatban Ilyés elmondta, hogy legkésőbb a jövő hét elején kiírják a fűtésrendszer kiépítésének licitjét.

A hivatalos ceremónia után Petrescu és Ilyés, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Kereskényi Gábor alporgármester, Günthner Tibor szenátor és Stier Péter színházigazgató társaságában meglátogatta az Északi-Színházat. Miközben a polgármester elmagyarázta az elvégzendő felújításokat, Csehi egy, a színház épületét ábrázoló grafikával lepte meg a minisztert.

Az Integrált Fejlesztési Program keretein belül Szatmárnémeti egy hét pontból álló pályázatot állított össze. Ebből ez volt a hatodik, amely aláírásra került, a hetekben várható az utolsó szerződés megkötése is. A 67,8 millió összértékű megaprojekt lehetővé teszi közel húsz utca modernizálását, a Kubik-tó környékének rendezését, egy szociális és egy gazdasági Inkubátorközpont létrehozását valamint egy térfigyelő rendszer kiépítését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: