2008-07-29 17:01:10• hírek • Szatmar.ro

Dák temetőt találtak

 Ukrajnai és szatmári régészek Kiskoppány közelében dák temetőt fedeztek fel.

Egy román-ukrán Phare program keretében közös kutatásokat végzett a Szatmár Megyei Múzeum és az Ungvári Egyetem.

 

A kutatásokat múlt héten az ukrajnai Kiskoppányban egy dák várnál végezték, amely körülbelül húsz kilométerre található Halmi községtől. Az említett területen több dák hamvasztásos sírt fedeztek föl. A temetőben agyagurnákban helyezték el a halottakat, amelyhez a viselt tárgyaikat is párosították. A női síroknál melléjük helyezték ékszereiket, brosscsatjaikat, a férfiakat pedig fegyvereikkel együtt helyezték a gödörbe.

A régészeti kutatások alatt összehajtogatott kardokat, lándzsahegyeket, sarkantyúkat találtak, amelyek javarészt vas és bronztárgyak voltak. A tárgyak közt egy kétezer éves görög ezüstpénzt is felfedeztek, amely igazolja a görög és dák kapcsolatokat.

Gindele Róbert, a Szatmár Megyei Múzeum régésze szenzációs felfedezésnek tartja a kutatások eredményeit, hiszen mint mondja a dák sírok kevésbé ismertek hazánkban. - Egész Romániában néhány tíz ilyen sírt ismerünk. Valószínűnek tartjuk, hogy pár éven belül a kiskoppányi dák temető lesz az egész dák kultúra legnagyobb sírszámú temetője – magyarázta.

A felfedezett tárgyak az Ungvári Egyetem múzeumába kerülnek.

 
 
 
P.A.
 

 




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: