2018-08-29 13:07:24• hírek • Bede Emőke

Felújítják a háborús emlékműveket

A háborús emlékművek hosszú évek, akár évtizedek óta hevernek parlagon, már ami a felújítási projekteket illeti. Azonban ebben az évben úgy Szatmárnémetiben, mint Szatmár megyében megújulnak a szobrok és más alkotások.

Mivel sok szatmári nem is tud a Hősök Temetőjének létezéséről, ezért hosszú időkön át senki felé sem nézett, látogató szinte soha nem keresi fel. Az idő pedig erősen rányomta bélyegét a sírkertre, a keresztek megkoptak az írás olvashatatlanná vált. Az idei évben azonban a polgármesteri hivatal úgy döntött, a hősök emlékének adózva megújítja a megkopott betűs sírköveket és rendet tesz a Zsadányi úton található temetőben. A terv pedig nem rekedt meg az elképzelés szintjén, ugyanis már az 1400-adik sírkő is túl van a restauráción, a feliratok újra olvashatóak.



Viszont nem csak Szatmárnémetiben vannak hasonló emlékhelyek, megyeszerte is közel 120 emlékművet tartanak számon, melyek – a szatmári Hősök Temetőjéhez hasonlóan – sokáig álltak érintetlenül. A Szatmár Megyei Múzeum szakemberei megvizsgálták ezeket, majd 40-ről határoztak úgy, hogy sürgős renoválására szorulnak. A 350 ezer lej összköltségvetésű, sikeresen elbírált projektből rendbe teszik az emlékművek környékét, ugyanis nagy részüket teljesen körbevette a bozót, másokhoz pedig járda sem vezet. Soknak a kerítése rongálódott meg az évek folyamán, így ezeket is helyre fogják állítani. Ezt követően kezdődhet maguknak az emlékműveknek a felújítása, mely többek között egy alapos tisztításból, az összerepedezett táblák és a dekorációk helyreállításából fog állni. A munkálatok még ebben az évben elkezdődnek, és a jövő év folyamán is zajlanak majd.  



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: