2011-02-15 15:10:12• hírek • Póti Orsolya

Felújítják a Vécsey-házat

Szatmárnémeti régi főterének egyik legrégibb épülete, a neogótikus Vécsey-ház egy része kerül felújításra márciustól. A házban már több éve a Megyei Múzeum képzőművészeti osztálya működik.

A Vécsey-ház 1842-ben épült neogótikus stílusban, a Korona-szállóval szemben. A város egyik legrégibb épületének számít. Nevét első tulajdonosáról, építtetőjéről, báró Vécsey Miklósról kapta. Belső udvari falán található az az emléktábla, mely a szatmári békének állít emléket. A szatmári béke megkötésének folyamata azonban nem ebben az épületben zárult le, hanem egy az 1700-as években létesült épületben, melyet a reformátusok templomként is használtak. Ennek az épületnek romjaira a Vécsey-ház udvarának végében bukkantak - tudtuk meg Muhi Sándortól.

A megyei tanács már korábbi üléseken döntött a legfontosabb műemlékek, köztük a Vécsey-ház felújításáról, azonban már rég nem került sor a Megyei Múzeum eme részlegének renoválására. A Vécsey bárók egykori tulajdona ma már igencsak rossz állapotban van, ezért márciustól felújításra kerül.

Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, elsősorban a homlokzat, a málladozó belső falak és a kiállítótermek szorulnak javításra, ugyanis teljes restaurálásra nem futja. A felújítási munkálatok a tervek szerint márciustól kezdődnek, és a múzeum körülbelül másfél hónapra zárja be kapuit a látogatók előtt.


Márciustól javítási munkálatok indulnak a múzeum épületében
Márciustól javítási munkálatok indulnak a múzeum épületében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: