2014-09-08 18:25:29• hírek • Kocsis Zoltán

Bélteki és tasnádi pénzeket osztott szét a megyei tanács

Meglepően korán, már a hónap nyolcadik napján megtartotta rendes havi ülését a Szatmár Megyei Tanács szeptemberben. Ennek megfelelően a napirenden nem is szerepelt sok pont - mindössze nyolc. Közülük viszont a 2-es pont igen nagy jelentőségű.

A napirend második pontjában a testület ugyanis arról döntött, miként osszon szét 1,98 millió lejt a megye községei között. A pénz onnan származott, hogy a megyei tanács visszarendelte a korábban Tasnádnak leosztott egy millió és a Krasznabélteknek kiutalt 980.000 lejt. Ezeket a pénzeket Tasnádon a polgármesteri hivatal, Krasznabélteken pedig a termálfürdő megépítésére kapták az önkormányzatok. Adrian Stef tanácselnök és Mircea Govor alelnök igyekezett megnyugtatni mindenkit, nem a beruházások leállításáról van szó, hanem arról, hogy ígéretet kaptak a kormánytól: egyéb forrásokból biztosítani fogja a szükséges összeget. Kovács Máténak, az RMDSZ-es frakció elnökének kérdése azonban, mely szerint hosszú évek után a krasznabélteki termálfürdő lekerül a prioritások listájáról, arra enged következtetni, hogy a település azért veszíthette el a finanszírozást, mert Ioan Bartok Gurzau a liberális párt szétválasztását követően nem a Stef-féle oldalra állt.

Stef és Govor ezzel együtt is igyekezett biztosítani mindenkit, hogy mindkét beruházás folytatódni fog más forrásokból a „Ponta-kormány jóvoltából". „Az így felszabadult összegeket pedig egyenlően osztottuk szét a községek között. Általánosságokban valamennyi község 30.000 lejt kap, amivel be tudnak tömködni bizonyos réseket", mondta Stef. A kevés kivételek egyike például Berekszó, amely 60.000 lejt kapott, hogy bevezethesse az áramot a romák lakta negyedbe, míg Szamosborhíd község Szinfalu település kultúrotthonának modernizálására kapott 50.000 lejt. A városok közül egyedül Sárközújlak kapott pénzt, 70.000 lejt. Ennek több mint felét az adorjáni kultúrotthon rehabilitálására fordítja az önkormányzat. A Szatmár.ro megkeresésére Piricsi Artúr polgármester elmondta: a tetőszerkezet több helyen beázik, emiatt tönkrement a mennyezet. "Ha nem lépünk hamarosan, komolyan fenyegetett volna a veszély, hogy tavaszra beszakad az egész", magyarázta.

Az ülésen döntés született arról is, hogy Gheorghe Ciocan lesz a Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) új tagja. Mindezt annak ellenére, hogy már hat megyei tanácsos tagja az intézménynek, ennél többet viszont a törvény nem tesz lehetővé. A megyei tanács korábbi elnöke azonban nem mint megyei tanácsos, hanem mint Szatmárnémeti képviselője lesz tagja a hatóságnak.

Az ülésen Virgil Enatescu emlékeztette kollégáit arra, hogy már ezelőtt szóvá tette: a megyei tanácsnak fel kellene újítania Lükő Béla kriptáját. Stef elrendelte, hogy a Szatmár Megyei Múzeum, valamint a megyei tanács örökségvédelmi osztályának illetékesei vizsgálják meg, kinek a tulajdonában van az épület és a tanácsnak milyen jogi lehetőségei vannak a felújítás kivitelezésére/támogatására.

Amint arról korábban beszámoltunk, Lükő Béla sírkamrája a református egyház tulajdonát képezi. Korda Zoltán lelkipásztor áprilisban a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, tervezik a kripta rehabilitálását és ehhez minden jellegű támogatást szívesen látnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: