2010-09-09 16:17:30• hírek • Szatmar.ro

Felújítják a Kölcsey épületét

A helyi tanács csütörtöki ülésén elfogadta a Kölcsey Ferenc Nemzeti Kollégium számára bérelt új épületszárny felújításáról szóló határozatot. Szatmárnémeti egyik legelismertebb tanügyi intézményének épületproblémái úgy tűnik, ezzel megoldódtak, legalábbis hozzávetőleg tíz évre biztosan.

Az Újíthatják a Kölcsey Ferenc Nemzeti Kollégiumot? Című írásunkban már előrevetítettük a helyi tanács pozitív döntésének lehetőségét, amely a Kölcsey Ferenc Nemzeti Gimnázium működésére bérbe vett új épületszárny felújítását érinti. Nem ment azonban minden zökkenőmentesen, hiszen mindamellett, hogy egy tartózkodással, a tanácsosok elfogadták az említett épületrész felújítását,  néhány tanácsos ezúttal is megpróbált kifogásokat keresni.

A szociáldemokrata párti Viorel Solschi, miután elismerte a Kölcsey  Kollégium érdemeit, fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy nem ért egyet azzal, hogy az olyan vallásos szellemiségű tanintézményeket, mint például a Hám János Római Katolikus Iskolaközpontot, vagy a Református Kollégiumot miért kell az önkormányzat támogassa, illetve bérleti díjat fizessen magának az egyháznak azért, hogy benne ezen intézmények működjenek.


Solschi nem érti, miért kellene a helyi önkormányzat támogassa a két tanügyi intézményt
Solschi nem érti, miért kellene a helyi önkormányzat támogassa a két tanügyi intézményt


Solschi figyelmen kívül próbálta hagyni azta a tényt,  hogy az általa említett tanügyi intézmények államiak, így függetlenül attól, hogy vallásos jellegűek, vagy sem, a jelenlegi törvényeknek megfelelően egyelőre még a tanügyi minisztériumnak, illetve a helyi önkormányzatoknak kell gondoskodniuk ezek működéséről.

A felvetésre a város polgármestere is válaszolt, annak érdekében, hogy a témában esetleg hiányos információkkal rendelkező tanácsosok, illetve a médiafigyelők is megvilágosodjanak, és hangsúlyozta: sem a Hám János, sem pedig a Református Gimnázium nem az egyház tulajdonát képező oktatási intézmény, ezért ugyanolyan kötelességük gondoskodni róluk, mint a többi iskola esetében.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: