2019-05-29 05:27:17• hírek • Nagy Tímea, Örökségfigyelő blog

Felújításra kerülhet végre a szatmárnémeti és a nagykárolyi vasútállomás

 

Erősen leromlott állapotnak örvend mind a két épület, több évtizede nem korszerűsítették a két tömegközlekedési csomópont megállóját.

Az Országos Vasúttársaság (CFR) pénteken, május 24-én hirdette meg a Nyilvános Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (Sistemul Electronic de Achiziții Publice - SICAP) a két pályázatot a vasútállomások korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmányaira. A benyújtási határidő 2019. június 27., az elkészítésre szánható idő négy hónap.

 

A szatmárnémeti ingatlan modernizálásának megvalósíthatósági tervére 588.562 lejt különítettek el, míg a nagykárolyi épület esetében ez az összeg 235.424 lej. A kiírás szerint keresik a technikailag és költségvetésben is megfelelő tervet a két állomás fejlesztéséhez, betartva a kivitelezésre és működésre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

 

A kép forrása a vasutallomasok.hu. 

 

A megyeszékhely vasúti csomópontjának építményéről és annak építészeti-művészeti értékéről így fogalmaz az Örökségfigyelő blogban Varga Orsolya: “A szatmárnémeti állomás 1899-ben épült, az akkor még kisvárosias település nagy parkja, a Kossuth-kert szomszédságában. Elhelyezkedésében igen kiváló, hiszen nincs messze a központtól, könnyen megközelíthető, ugyanakkor a vonatok akadálytalan közlekedése is biztosított.

 

A szatmárnémeti állomás a Pfaff Ferenc által kidolgozott típust követve neoreneszánsz stílusú, leginkább a firenzei reneszánsz előképekhez köthető. Főhomlokzata öt egységre tagolható: a középpavilon, amelyhez két oldalszárny csatlakozik, és az ezeket lezáró két sarokpavilon. A pavilonok magasabbak egy-egy szinttel, és erősen előre vannak ugratva. A főhomlokzat díszítése igen egyszerű, a középpavilon földszintjén található a főbejárat egyenes záródású, kétszárnyas ajtaja fölötte ernyővel, mindkét oldalán egy-egy egyenes záródású ablakkal, ezek fölött pedig körablakok helyezkednek el. A középpavilon két szintjét erősen előreugró fogsordíszes párkány választja el. A felső emeleten négy félköríves ablak található két négyszög keretű medalionnal keretezve, melyekben férfifejet ábrázoló domborművek találhatók. A középpavilon főhomlokzatának lezárását erőteljesen előreugratott koronázó párkány adja. (...)” A teljes leírás erre a linkre kattintva olvasható.

 

A kép forrása a vasutallomasok.hu. 

 

A nagykárolyi állomás a XX. század elején kapcsolta be a várost a magyarországi vasúthálózatba. Az akkori sínek nyomvonalát az elcsatolás sem törölte el, de pirossal húzta keresztbe a kirándulók akkor már külföldinek számító utazási terveit. Az állomás épületét 1910-1912-ben emelték, de a második világháborús bombázásnak köszönhetően óriási károk keletkeztek benne. A város, amint tudta, felújította a találatot kapott ingatlant. Ma ebben a régi-új formájában várja az utazókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: