2008-09-16 15:20:40• hírek • Parajdi Andrea

Nagyszabású ünnepséget terveznek

Európa szerte az egyik legrégebbi testvérvárosi kapcsolat Szatmárnémeti és a hollandiai Zutphen között jött létre. A katasztrófa révén keletkezett barátság hamarosan negyven éves lesz.

Kedden városunkba látogattak Szatmárnémeti díszpolgárai a zutpheni Nus házaspár , illetve Flip Hatzman a Testvérvárosi Bizottság elnöke, akik a helyi vezetőkkel a testvérvárosi szerződés negyven éves évfordulójára tervezett nagyszabású ünnepségsorozatról is egyeztettek.  testvérvárosi szerződés 1970-ben köttetett, amikor Szatmárnémetit árvízkárok sújtották.

 

Ebben a szomorú időszakban egy zutpheni csoport éppen a városunkban tartózkodott, akik a baráti kapcsolaton kívül komoly anyagi támogatással is segítették a régi állapotok visszaállítását. Az utóbbi hét esztendőben komoly alapokra helyeződött a partnerség, amely oktatási, szociális illetve kulturális téren is megmutatkozott.

A zutpheni Gijsbert B.van Nus a kedden megtartott sajtótájékoztatón elmondta számukra is fontos a kapcsolat és a barátság ápolása, s minden téren hajlandóak hozzájárulni Szatmárnémeti fejlődéshez. A negyven éves évforduló 2010-ben lesz, amelyet egy itteni és egy Zutpheni egy héten át tartó rendezvénnyel akarnak megünnepelni. A lehetséges program egyelőre még tisztázatlan, ám tervek már vannak, jelenleg a szponzorszerzés a legfontosabb teendő.

-Zutphentől van mit tanulnunk, hiszen Hollandia az Unió egyik alapítótagja. Már most nagyon sokat köszönhettünk nekik, és bízunk benne, hogy a jövőben ez az együttműködés tovább fog erősödni. A baráti kapcsolat egyik bizonyítéka lesz a 2010-re tervezett ünnepségsorozat is - véli Kereskényi Gábor alpolgármester.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: