2011-06-22 15:50:04• hírek • Kocsis Zoltán

Mégis lesz földalatti parkolónk?

Ismét napirendi pontra került annak a lehetősége, hogy Szatmárnémetiben megépüljön az első föld alatti parkolóház. A tervek szerinti két szintes létesítmény megépítéséhez az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank nyújthat segítséget.

Szatmárnémeti a XXI. század első évtizedében sajnos csatlakozott a világ nagyvárosainak sorához, legalábbis ami a parkolási gondokat illeti. Akárcsak például Kolozsváron, immár Szatmárnémetiben is képtelenség parkolóhelyet találni napközben a belvárosban (sőt, hogy a párhuzamot folytassuk, lassan már a lakónegyedekben is). Csakhogy amíg Erdély egykori fővárosában az elmúlt években több földalatti parkoló is épült a központ közelében, addig Szatmárnémetiben egy sem.

Pedig az ötlet már 2008-ban felmerült, akkor a terv is elkészült a parkolóházról, amely 512 fogadhatott volna be. Sőt, a licitre is sor került, a győztes spanyol céget azonban a kitörő gazdasági világválság megakadályozta a kivitelezésben.

Ilyés Gyula polgármester viszont a szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: ismét komolyan foglalkoznak egy földalatti parkoló megépítésének lehetőségével. Az elképzelések szerint ez egy két szintes, 450 autó befogadására képes létesítmény lenne. Melynek a helye is megváltozna: a Szabadság tér Aurora előtti oldaláról a másik oldalra, a „Divatház" és a Székesegyház közötti kis park alá kerülne.

A föld alatti parkolóház terve két okból is aktuális: egyrészt, mert más lehetőség nem létezik a központ és a Szabadság tér tehermentesítésére, másrészt pedig, mert a polgármesteri hivatal a napokban kapott egy szándéklevelet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, amely hajlandóságot mutat a finanszírozásban való szerepvállalásra.



Ilyés Gyula sajtótájékoztató keretein beszél a további tervekről


A polgármester elmondta, hogy talán az év végére körvonalazódhatnak valamelyest az ügy részletei, beleértve az esetleges költségeket is. „Addig azonban el kell készítenünk egy városrész rendezési tervet, amely a Szabadság tér teljes környezetét érinti", mondta Ilyés.

Amennyiben a föld alatti parkoló létrejönne, akkor gyakorlatilag a város teljes régi központja átalakulna. „Betilthatnánk a parkolást, a mostani parkolók helyett pedig zöld övezetet, sétányokat, teraszokat, bicikliutakat csinálhatnánk", vázolta fel a hosszú távú lehetőségeket a polgármester.

Ilyés elmondta továbbá, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank nem csak a mélygarázzsal kapcsolatosan mutatkozik segítőkésznek, hanem egy olyan hosszútávú projektben is, amelynek köszönhetően Szatmárnémeti, a számára kedvező feltételek mellett, az úthálózat teljes (vagy részleges) rehabilitálásába foghatna.


A Divatház és a Székesegyház közötti tér alá kerülhet a parkoló


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: