2010-08-25 14:56:13• hírek • Szatmar.ro

Felújítanák az ócskapiacot

Közel 30 évtizedesek a szatmárnémeti ószer asztalai. Glodean Nicolae, a piac adminisztrátora szerint rengeteg változtatásra lenne szükség, hogy a mai elvárásoknak is megfeleljen a vásártér.

Az adminisztrátor elmondása szerint 1987 óta - amióta elkezdett az említett helyen dolgozni - nem történt semmilyen nagyobb változtatás a piac életében. Ugyanazok a régi vasasztalok állnak ma is az árusok rendelkezésére, amelyek még 1971-ben kerültek a helyszínre.

Nem ez az egyetlen gond, hiszen esőzésekkor a földön árulók nem tudják kirakodni portékájukat, mivel a víz nem folyik el, hanem megáll a talajon. Az így keletkezett tócsákba nem lehet letenni az árút. Tehát szükség lenne a talaj lebetonozásra is, amelyre a tervek szerint egy hónapon belül sor kerülhet, hiszen a szükséges 15 000 lej a rendelkezésre áll, eddig csupán az időjárás miatt késlekedtek ennek elkezdésével, közölte velünk az adminisztrátor. Ezen kívül szeretnék az egész piacteret fedél alá hozni, mivel a jelenleg is használt asztalok tetői a vásárlókat nem védik meg sem az esőtől, sem pedig a nap erős sugaraitól.
Az árusok rendelkezésére jelenleg 164 hely áll a régi-, és 80 hely az új részen, tudtuk meg Glodeantól.

Azoknak, akik csak ritkán szeretnének árulni és ezért nem bérelnek asztalt, nagyon korán kell felkelniük ahhoz, hogy helyet kapjanak. Nem ritka,hogy hajnali 3 órakor már a piacon várakoznak az árusok, hogy lefoglalják az árulási területüket, az asztalok bérlését pedig még januárban kell igényelni.

Ritkábban ugyan, de előfordul az is, hogy a bent helyt nem kapó személyek a piacon kívül, a járdán próbálnak meg túladni megunt tárgyaikon. Glodean elmondása szerint ezeket az árusokat büntetik, hiszen illegálisan árulnak. Az adminisztrátor egy másik problémaként a háziállatokkal való kereskedelmet nevezte meg. Nagyon gyakori az ócskapiacon a szárnyasok, madarak árusítása, ami törvénybeütköző, hiszen ennek engedélyeztetéséhez szükség lenne az Állategészségügyi Igazgatóság szakembereinek állandó jelenlétére, ami pénzhiány miatt nem megoldható.


Ezen a piacon a rozsdás kulcstól a pillepalac dugójáig minden megtalálhtó
Ezen a piacon a rozsdás kulcstól a pillepalack dugójáig minden megtalálható


Nem ritka a piacon a lopás sem, vásárnaponként hozzávetőleg 2-3 alkalommal fordul elő. Az adminisztrátor elmondása szerint nem sokat lehet tenni ellenük, hiszen, ha el is kapják őket a rend őrei, néhány napon belül már újra szabadlábon vannak. Glodean nem egyszer szólította már fel az általa ismert zsebeseket, hogy legalább a személyazonossági- és egyéb igazolványokat ne vigyék magukkal, hanem látható helyen dobják el, hogy a károsultnak ennyivel is kevesebb fejfájást okozzanak. Vannak olyanok, akik ezt megfogadják és vannak, akik továbbra is a piac területén lévő wc tartályába, vagy a közeli temetőbe dobják el.

Bőven van tehát még tennivaló az ócskapiac környékén. Ezekből vannak olyanok, amelyeket a gazdasági válságra hivatkozva el lehet odázni, azonban a lopást elkövetők megbüntetésével nem kellene a válság végéig várni, hanem kemény törvényekkel kellene megbüntetni őket. Úgy tűnik a pénzbeni büntetés semmit nem ér a társadalmi szint legalján lévők számára, hiszen ezeknek vagy nincs amiből kifizetniük, vagy nem érzik fenyegetettnek magukat ennek elmulasztása miatt.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: