2016-08-30 17:48:14• hírek • Szatmár.ro

Felújítanák a Képzőművészeti Múzeumnak otthont adó Vécsey-házat

A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi ülésén a tanácsosok megszavazták az épület felújításának műszaki-gazdasági mutatóit, illetve arról is döntöttek, hogy a Regionális Operatív Program 5.1-es tengelyén próbálnak pályázattal finanszírozást nyerni a város reprezentatív épülete állapotának javítására.

A Vécsey-ház Szatmárnémeti egyik legrégebbi épülete, 1842-ben épült, neogótikus stílusban. Nevét első tulajdonosáról és egyben építtetőjéről, báró Vécsey Miklósról kapta. Hírét elsősorban annak köszönheti, hogy 1711. április 30-án, a Vécsey-ház helyén egykor állt épületben köttetett meg a szatmári béke. Ezt emléktábla örökíti meg az épület belső udvarán. Jelenleg a  Vécsey-ház ad otthont a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének.

Az épület ugyan kívülről nem úgy tűnik, mint ami feltétlenül felújításra szorul - ez elsősorban az elmúlt években végzett külső és belső kozmetikázásoknak köszönhető. Ám már régóta időszerű lenne egy átfogó, teljes felújítás.

Az épület felújításáróül szóló tanulmány már a 2007-2013-as operatív programban próbáltak pályázni. A projektben a Vécsey-ház mellett szerepelt a Lónyai kastély és a Vasile Lucaciu szobor felújítása is, lévén, hogy ezek voltak A kategóriás emlékművek. "A szobor felújítása azóta önerőből megtörtént, a kastély esetében továbbra is tulajdonjogi gondok vannak" - magyarázza Pataki Csaba, a Szatmár Megyei tanács elnöke.

A szatmári épület ügyében viszont nem történt előrelépés, emiatt most egy újabb pályázatot készítenek elő, és a kiírásnak megfelelően egy vadonatúj tervet is készítettek.

A pályázat nagyjából egy millió euró értékű lesz, ez teljes külső és belső felújítást foglal magába, az udvart is átalakítják, sokkal funkcionálisabbá teszik. "Ezt követően az épület még legalább 300 évig megmarad az utókornak" - mondja Pataki.

A megyei tanácsosok a hétfői ülésen rábólintottak a pályázatra, így a szakemberek készülhetnek a pályázat benyújtására. Ám ezzel kapcsolatban kis izgalomra van ok. A pályázatnak ugyanis tökéletesnek kell lennie, a fomahibásakat az elbíráló testület nem fogadja el.

Eddig idén a Regionális Operatív Programban öt pályázatot adtak fe ilyen felújítási ügyben, az elbírálók viszont mindet visszadobták - a legnagyobb baj pedig az, hogy nincs lehetőség a javításra, azaz a bukott pályázatot nem lehet újra benyújtani...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: