2017-11-03 11:56:11• hírek • Oszkó Viktória

Felújítaná az épületét a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség

A Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség épülete 1992-ben épült, és azóta semmilyen javítási folyamaton nem ment keresztül. Ezen szeretnénk minél előbb változtatni - mondta el a Szatmár.ro-nak Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója.

Mivel környezetvédelmi intézményről van szó, saját koncepcióval álltak elő a felújítással kapcsolatan. Az elképzelés eredetileg az volt, hogy egy teljesen új, modern, a környezetvédelmi elvárásoknak és a modern technológiáknak megfelelő épületet húzzanak fel.

Ez sokáig nem volt járható út, mivel az ügynökség perben állt az épület alatti terület tulajdonosaival, azok pedig nem engedtek zöld utat a módosításoknak.  Ez idővel változott, a tulajdonosokkal rendezték az anyagiakat,  és ezzel a szóbanforgó épület  100%-ig állami tulajdonba került, ami lehetővé tette, hogy elkezdődjenek a felújítással kapcsolatos intézkedések.

Az új épület koncepciója helyett a felújítás mellett döntött az igazgatónő, aki egy igazán példaértékű székházat álmodott meg: környezetbarát szigetelőanyaggal, juhgyapjú használatval az egyenletes hőelosztásért, ami nem éppen olcsó, de kifizetődő befektetés. Az épület környékén nincs zöldövezet, ezért egy zöld tetőt képzelt el az épület tetejére, bizonyítandó, hogy ilyen módon is lehet bőviteni a zöld területeket.

De gondolt a mozgáskorlátozottakra is, nekik szeretett volna biztonságos, kényelmes bejárást biztosítani az épületbe, és még hosszasan lehetne sorolni. Az összeg, amiből mindez megvalósulhatott volna közel 4.000.000 lej lett volna.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség illetékesei Bukarestben azonban elutasították az elképzelést arra hivatkozva, hogy túl nagy költségeket igényelne  a felújítás és a modernizálás, ezért azt tanácsolták az igazgatónőnek, hogy európai uniós pályázaton keresztül igényeljen támogatás. Mindez azért bizarr, mert tudniuk kellene:  közintézményekre, székházakra csak  kormány biztosíthatja a szükséges összeget.  

Jelenleg a tervezet módosítása folyik, Békéssy Erzsébet igyekszik a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő, de kisebb költségvetésű székházat tervezni, amire büszke lehet a város és a megye is. A költségvetés megszorításával kevesebb mint 3.000.000 lejre csökkenne a szükséges összeg.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: