2010-07-21 11:20:08• hírek • MTI

Feltárták a Ceausescu házaspár sírját

Kihantolták szerdán reggel Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor és felesége, Elena Ceausescu földi maradványait azokból a sírokból, amelyekről úgy hiszik, hogy huszonegy évvel ezelőtt titokban ide temették el őket - derült ki a román média híreiből.

A bukaresti Ghencea temetőben két egymás mellett fekvő sír keresztjén a Nicolae és Elena Ceausescu neve szerepel, de a temetői iratok szerint két román tábornok felesége nyugszik ott. Az exhumálást több évvel ezelőtt kérte a házaspár két gyermeke, hogy DNS-vizsgálat segítségével megbizonyodhassanak arról, valóban szüleik fekszenek a sírokban.
A Ceausescu-házaspárt rögtönítélő bíróság döntése nyomán végezték ki 1989 decemberében, a romániai forradalom idején. A kivégzésükről döntő személyek 1989. december 30-án temették el a őket, de erről semmilyen hivatalos papír nem készült.

Nicolae Ceausescu 1945-ben feleségül vette Elena Petrescut, s házasságukból három gyermek született, Valentin (1948-), Zoe és (1949-2006) és Nicu (1951-1996). Valentin és az akkor még életben lévő Zoe több évvel ezelőtt indított pert a román állam ellen, hogy megtudják végre szüleik pontos sírhelyét, mert csak így válik lehetségessé a kihantolás.
A bírósági tárgyalás során a védelmi minisztérium nem tudta bizonyítani, hogy a házaspár nyugszik a nevezett bukaresti sírokban, és azzal érvelt, hogy a temetői iratokban szereplő személyek nem is léteztek soha. Emellett a kivégzésről döntő személyek titokban akarták tartani egy ideig a sírok helyét, mert szerintük a forradalom áldozatainak hozzátartozói megrongálhatták volna a Ceausescu házaspár nyughelyét.


A házaspár sírján csak a férj neve van feltüntetve
A házaspár sírján csak a férj neve van feltüntetve


A bíróság az utódoknak adott igazat, s június elején négyéves pereskedés után Valentin Ceausescu és Mircea Oprean (Zoe férje) kapta meg a sírok feletti használati jogot.

Mircea Oprean a szerdán reggel kezdődött hantolás előtt a Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy beperelik a román államot, és kártérítést követelnek, ha kiderül, hogy nem Nicolae és Elena Ceausescu holtteste fekszik a sírokban. A román sajtó becslései szerint a DNS-vizsgálatok eredményeit várhatóan egy hónap múlva teszik közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: