2008-12-29 10:43:08• hírek • Szatmár.ro

Felszentelték az orgonát

A szeretet hangjához hasonlította prédikációjában Hársfalvi Ottó általános helynök, volt túrterebesi plébános a felújított orgona hangját. Mint mondta, lehetett pótolni a régi hangszert egy elektromos orgonával, de helyettesíteni nem, mint ahogy a szeretet hangja sem helyettesíthető a keresztény közösségek beszédében.

Szent Család vasárnapján, Hársfalvi Ottó kiemelte a családokban élő szeretet fontosságát, a szeretetbeszéd mellőzhetetlen jellegét, mely úgy szólal meg, olyan nyílt úton ér el szívünkhöz, akár az orgona hangja.

A hívek nagy számban vettek részt a szentmisén, és az azt követő orgonakoncerten is, melyen dr. Enyedi István J. S. Bach (G moll praeludium) és Pachelbel (Toccata C-dur) zeneműveit adta elő, ezt követően pedig dr. Molnár Tünde játszott Bach (Toccata d-moll, Largo), Vivaldi-Bach, Scheidt, Pachelbel, Terenyi és Liszt műveket.

Már 1216-os írásos dokumentum tanúskodik arról, hogy Túrterebesnek már akkor temploma volt, orgonát viszont az után kapott, hogy a hívek 1821-ben a maguk költségén felépítették a kórust. A most felújított orgona már feltehetőleg használtan került Túrterebesre, Angster József, híres Pécsi orgonaépítő állította fel. Az első világháború alatt, 1918-ban homlokzati sípjait elvitték, amit csak 1932-ben pótolt Szeidl Ferenc marosvásárhelyi orgonaépítő. Azóta nem restaurálták, a 80-as évek végén mellőzték is, hiszen egy elektromos hangszerrel helyettesítették. Idén viszont nem kis összefogással sikerült felújítani a régi orgonát, mely Molnár József, nagyváradi orgonaépítő munkájának köszönhetően újra tiszta és szép hangon szólalhat meg.

A hangszer így újra a túrterebesi katolikus közösség egyik dísze lett és dicséri a falu lakóinak cselekvőképességét és elhivatottságát plébániájuk iránt. Hangja üzenet az utókornak, és nem csak az összefogásra, az értékek megőrzésére, hanem ahogy Hársfalvi Ottó általános helynök kiemelte, a szeretetre is felszólít.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: