2012-07-01 22:58:14• hírek • Kocsis Zoltán

Spanyolország maga a sporttörténelem: duplázott, triplázott, négyet rúgott

Szinte minden tekintetben sporttörténelmi győzelmet aratott Spanyolország vasárnap este a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, Kijevben. A finálét Thiago Motta sérülése gyakorlatilag két részre szakította, az akkor már két gólos hátrányban lévő Olaszország fél órára emberhátrányban is maradt, ezzel pedig a hitét és az esélyeit is elveszítette.

Spanyolország úgy lépett pályára, hogy tudta, egy sor történelmi rekordot dönt meg, ha legyőzi az olaszokat. Ezek közül a legmeglepőbb az volt, hogy az 1920-as olimpia óta nem tudta megverni Olaszországot tétmérkőzésen. Nem sikerült ez a C csoport nyitómeccsén sem, amikor a két csapat 1-1-es döntetlent játszott egymás ellen.

Akkor az olaszok szerezték meg a vezetést, most viszont szűk negyedórára volt szükségük a spanyol gólhoz: Cesc Fabregas a tizenhatos jobboldalánál lefutotta Giorgio Chiellinit, tökéletesen centerezett középre, ahol David Silva az üres kapuba fejelt (Gianluigi Buffon a rövid alsó sarkot biztosította). Ez alapjaiban változtatta meg a helyzetet a pályán, már csak azért is, mert Olaszország először került hátrányba ezen az EB-én. Egy rossz dolog pedig sohasem jár egyedül, a 21. percben sérülés miatt Chiellinit le kellett cserélni, helyét Federico Balzaretti vette át.

Olaszországnak ezt követően támadnia kellett és meg is próbált. Noha igazán komoly ziccert nem tudott kialakítani, Iker Casillasnak akadt dolga. Előbb Mario Balotelli elől ütötte el a labdát egy veszélyes szituációban, majd Antonio Cassano, végül pedig Riccardo Montolivo lövéseit hárította bravúrral. A spanyol kapustól indult a 41. percben az az akció is, amelynek a végén Xavi adott egy pazar passzt Jordi Albának, a baloldali védő egyedül maradt Buffonnal és nem is hibázta el a lehetőséget.

Két gólos hátrányban Cesare Prandelli változtatott és Cassano helyére Antonio di Natalét küldte pályára. Az olasz mester nem mert tehát nagyot kockáztatni, posztra cserélt, ám kis híján ez eredményre vezetett. Di Natale előbb a 46. percben Ignazio Abate beadását fejelte kevéssel kapu fölé, majd négy perccel később Montolivo mesteri passza után bombázott közelről Casillasba. Eközben a másik kapu előtt egy kavarodást követően Buffon védte bravúrral Fabregas gurítását, a labdát pedig Abate vágta ki.

Az 60. percben olasz szempontból drámai esemény történt, amely végképp megpecsételte a squadra azzurra sorsát: az alig három perccel korábban Montolivo helyére beállt Thiago Motta megsérült, nem tudta folytatni a játékot, Olaszországnak pedig már nem maradt cserelehetősége. Ezzel megkezdődött a döntő másik, unalmasabb meccse.

A majdnem tökéletesen működő spanyol gépezettel addig sem tudta felvenni a versenyt a lassúbb, az egyéni képességekre inkább alapozó olasz csapat, ezt követően viszont halálra lett ítélve. Noha Spanyolország rendkívül sportszerűen nem akarta kiütni ellenfelét, ezért nem erőltette a támadásokat, ez Fernando Torres beállásával megváltozott. A Chelsea csatára előbb gól rúgott, majd adott egy gólpasszt klub- és válogatottbeli társának, Juan Matának, beállítva a 4-0-ás végeredményt. Ezzel Torres lett a futballtörténelem első olyan játékosa, aki két Európa-bajnoki döntőben is gólt tudott rúgni (négy évvel ezelőtt ő lőtte az egyedüli gól a németek elleni fináléban) - a gólpasszt adó Xavi pedig az első, aki két EB-döntőben asszisztot jegyez.. Matával együtt Torres idén megnyerte a Bajnokok Ligáját is, márpedig hasonló duplázásra eddig csak öt játékos volt képes.

Xavi négy évvel ezelőtt és most is gólpasszt adott

Ezzel pedig kezdhetjük a spanyol rekorddöntések sorát. Ez volt Eb-ék történelmének legnagyobb gólkülönbségű döntőbeli győzelme. Spanyolország az első olyan válogatott, amely meg tudta védeni Európa-bajnoki címét és Spanyolország az első olyan válogatott, amely egymás után három nagy tornát nyer - 2008-ban Európa-bajnokságot, 2010-ben világbajnokságot nyert a „la furia roja". Ezzel azonban még nincs vége, Vicente del Bosque ugyanis az első szövetségi kapitány a német Helmut Schön után, aki világbajnokságot és Európa-bajnokságot is tud nyerni és ő az első olyan tréner, aki a földkerekség három legfontosabb trófeáját (Bajnokok Ligája, világ-és Európa-bajnokság) is meg tudja nyerni. BL és vébégyőzelem is csak egy edzőnek, az oalsz Marcello Lippinek jött össze, így egy ideig nincs veszélyben del Bosque rekordja.

Miközben Olaszország 2000 után ismét elbukja az EB-döntőt, Spanyolország 1964 és 2008 után harmadszor ér fel a kontinens csúcsára, beérve ezzel az eddigi rekorder Németországot.

Európa-bajnokság döntője:
Spanyolország - Olaszország 4-0
gól:
Silva (14.), Alba (41.), Torres (84.), Mata (88.)
Spanyolország: Iker Casillas - Gerard Piqué, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa, Jordi Alba, Andres Iniesta (Juan Mata 87.), Xavi Hernandez, Cesc Fabregas (Fernando Torres, 75.), Xabi Alonso, Sergio Busquets, David Silva (Pedro Rodriguez 59.)
Olaszország: Gianluigi Buffon, Ignazio Abate, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini (Federico Balzaretti 21.), Claudio Marchisio, Daniele de Rossi, Riccardo Montolivo (Thiago Motta 57.), Andrea Pirlo, Mario Balotelli, Antonio Cassano (Antonio di Natale 45.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: