2009-07-17 15:59:56• hírek • Parajdi Andrea

Hulladéklerakók felszámolása

Július 20-tól kezdi meg ellenőrző akcióját a Környezetvédelmi Őrszolgálat a fel nem számolt illegális szeméttelepeket illetően. A megyében Szatmárnémetiben, Tasnádon, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban működhetnek tovább a szemétlerakók, az már biztos, hogy az utóbbi kettőt csupán 2017-ben kell felszámolni - tájékoztatott Horvath Loredana, a Környezetvédelmi Őrszolgálat referense.

Ahogyan az ismert Szatmár megyében 60 település, összesen 122 engedély nélkül működő szeméttelepet kellett felszámoljon július 16-ig. Az uniós követelések szerint megyénkben Szatmárnémetiben és Tasnádon működhettek volna tovább még egy évig a szeméttelepek. A tervezett kettő helyett, végül négy szeméttelepet egyelőre még nem kell bezárni a megyében, ugyanis Románia haladékot kapott az uniótól 101 városi szeméttelep felszámolására, amelynek az új határidő szerint 2017-ben kell eleget tenni.

Horvath Loredana, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat referensének tájékoztatása szerint annyi biztosra vehető, hogy Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban 2017-ben kell bezárni a hulladéklerakókat. Arról azonban még senki sem tudott információkat kiadni, hogy a szatmárnémeti és a tasnádi szeméttelepeknek kitolták-e 2017-ig a bezárási határidejét. Az új rendeletről még keveset tudni, hiszen hivatalos formában az illetékes szerveket még nem értesítették az unió haladékáról.

A Környezetvédelmi Őrszolgálat július 20 és 31 között tart ellenőrzéseket a megyében, amelyek során minden településen megvizsgálják, hogy az előírtak szerint felszámolták-e a hulladéklerakókat. Amennyiben szabálysértést találnak 3.000 és 15.000 lej közti összegekkel büntetik az Önkormányzatokat.

A Polgármesteri Hivataloknak nem csak arra kell ügyelniük, hogy bezárják a szeméttelepeket, hanem arra is figyelniük kell, hogy a szemétszállításra mihamarabb közbeszerzést írjanak ki.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Pataki Csaba, a Területfejlesztési Igazgatóság vezetője nemrégiben Bukarestben, a Közbeszerzések Szabályozásáért és Felügyeletérért Felelős Országos Hatóságnál jártak, hogy lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a települések a lehető legrövidebb idő alatt szervezhessék meg a licitet.

„A Szatmár Megyei Tanács megpróbált közbenjárni azért, hogy direkt ajánlatkéréssel működhessen a szemétszállítás közbeszerzése. Ha a tenderezés egy hónapba telik, ez idő alatt a legtöbb település nagy mennyiségű szemetet halmozhat fel, amelyért büntethet a Környezetvédelmi Őrszolgálat" - tudatta Nagy Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács sajtóreferense.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: