2010-08-01 11:54:54• hírek • MTI/AFP

Felszámolják a franciaországi cigánytelepeket

Valentin Mocanu
Valentin Mocanu

A román kormány a kitoloncolt romák visszafogadása és beilleszkedése ügyében illetékes megbízottat nevezett ki Valentin Mocanu munkaügyi államtitkár személyében.

Mocanu a kormány megbízottjaként "a romák gondjaival foglalkozik a francia-román kétoldalú kapcsolatok keretében" - erősítette meg a román kormány sajtóhivatala szombaton Bukarestben. Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár még aznap üdvözölte a kinevezést.  "Nagyon elégedettek vagyunk a kinevezéssel, ezt már februári bukaresti látogatásom óta sürgettem a román kormánynál" - mondta Lellouche a francia hírügynökségnek.

"Most arra számítok, hogy Románia a romák visszailleszkedését segítő intézkedéseket hoz, és szükség lenne kiegészítő forrásokra az igazságügyi és rendőri együttműködésben is a Franciaországban működő román csempészhálózatok felgöngyölítéséhez" - tette hozzá. Lellouche legutóbb szerdán nehezményezte, hogy még mindig nincs megbízottja az ügynek a román kormányban.

A francia kormány szerdán úgy határozott, hogy három hónapon belül felszámolják a mintegy 600 franciaországi illegális cigánytelep mintegy a felét, valamint azt, hogy haladéktalanul kitoloncolják azokat külföldi, elsősorban romániai és bulgáriai romákat, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel.  A román külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy felvilágosítást kért Franciaországtól a tervbe vett intézkedésekről annak érdekében, hogy megállapíthassa ezek összeegyeztethetőségét a szabad mozgásnak az Európai Unió által garantált jogával. A tervezett intézkedéseket emberi jogi szervezetek is bírálták.


Felszámolják az illegális cigánytelepek felét
Felszámolják az illegális cigánytelepek felét


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: