2016-07-18 12:50:16• hírek • MTI/AFP/dpa

Felszámolható-e az AIDS járvány 2030-ig?

Felszámolható-e az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)-járvány 2030-ig? Többek között erre a kérdésre keresik a választ a dél-afrikai Durban kikötővárosban hétfőn kezdődő 21. nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői.

A kétévente megrendezésre kerülő, péntekig tartó eseményre mintegy 18 ezer kutatót, aktivistát és kormányzati képviselőt várnak. A vendégek között lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és több olyan híresség - köztük Harry brit herceg, Elton John brit énekes vagy Charlize Theron Oscar-díjas dél-afrikai színésznő - is, akik elkötelezett harcosai a HIV-fertőzés elleni küzdelemnek.
Jelenleg évente még mindig nagyjából 2,1 millió embert fertőz meg az immunrendszert megtámadó vírus, s minden évben 1,1 millióan halnak ebbe bele. A helyzet már sokat javult az utóbbi évtizedben, s a halálos áldozatok száma 2005-höz képest csaknem a felére csökkent az úgynevezett antiretrovirális gyógyszereknek köszönhetően.

A mostani konferencia az Access Equity Rights Now (Azonos hozzáférési jogokat most) jelmondat alatt fut, amellyel annak fontosságát hangsúlyozzák a szervezők, hogy kivétel nélkül mindenkinek, még a szegény országokban élőknek is lehetőséget kell biztosítani a megelőzésre, illetve ha már fertőzöttek, akkor a megfelelő terápiához, életmentő gyógyszerekhez való hozzáférésre.

A világon jelenleg 37 millió HIV-fertőzöttet tartanak számon, s közülük mindössze 17 millióan kapnak kezelést.
A nemzetközi közösség még június elején tűzte ki célul, hogy 2030-ra leszámol az AIDS-járvánnyal.
"Sokan bíznak benne, hogy végre kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel ellenőrzés alatt tudjuk tartani az AIDS-járványt" - mondta Chris Beyrer, a Nemzetközi AIDS-Társaság (IAS) elnöke. "De egyelőre túl korai lenne győzelmet kiáltani" - tette hozzá.

A konferencia egy másik központi témája a megelőzés lesz, amelyre szakértők szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Különösen a rizikócsoportok felvilágosításának kell elsőbbséget élvezni. Míg Kelet-Európában a kábítószerfüggők vagy az egymás között szexuális kapcsolatot létesítő férfiak tartoznak ebbe a táborba, Dél-Afrikában elsősorban a 25 év alatti, szexuálisan aktív lányokat és nőket sorolják a veszélyeztetettek közé. Az ENSZ AIDS-ellenes programja (UNAIDS) szerint "a lányok és fiatal nők elérése, mindenekelőtt Afrikában, a Szaharától délre kulcsfontosságú tényező az AIDS-járvány felszámolása szempontjából".

A nemzetközi értekezletnek otthont adó Dél-afrikai Köztársaságban különösen sok, mintegy 7 millió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, s a 15 és 49 év közötti korosztályban minden ötödik ember érintett.

Tizenhat évvel ezelőtt, amikor az afrikai ország legutóbb a konferencia helyszíne volt, hatalmas felzúdulást keltett az értekezlet előtt tett kijelentésével az akkori dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki, aki tagadta, hogy kapcsolat lenne a HIV és az AIDS kialakulása között. Mbeki azt az elméletet vette védelmébe, miszerint a fejlődő országokban az alultápláltság és a higiénia hiánya okozza a végzetes betegséget. A 2000-es konferencia mégis sorsfordító volt azáltal, hogy Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő azonnali fellépést sürgetett a betegség ellen, amelyet az egyik legnagyobb fenyegetésnek nevezett az emberiségre nézve.

A mostani konferencia fontos témáját jelentik még azok az új gyógyszerek, amelyek napi szedésével megakadályozható a HIV-fertőzés. Ezen a téren a megválaszolandó kérdés az, hogy csak a rizikócsoportok vagy a lakosság többi része is használja-e ezeket a szereket. Ausztriában és Németországban még nem engedélyezettek ezek az orvosságok, Dél-Afrikában viszont a prostituáltak számára ingyenesen hozzáférhetőek.

MTI grafika

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: