2014-09-10 13:46:27• hírek • Szatmár.ro

Félreértés és megértés

Mindennapi kommunikációnk során azt tapasztaljuk, hogy aktuális beszélgetőpartnerünkkel számtalanszor elbeszélünk egymás mellett.

Egy kommunikáció akkor nevezhető hatékonynak, ha partnerünket igyekszünk maximálisan megérteni. A kommunikáció létszükséglet. A hatékony kommunikációhoz az szükséges, hogy az irányunkba érkező információkat megértsük, ezekre pedig megfelelően reagáljunk. Ellenkező esetben félreértjük a másik szándákait, ebből adódóan nem megfeleleőn cselekszünk és rossz következtetéseket vonunk le.

A nyelvhasználat magában rejti a félreértések tömkelegét is. Gyakran nem azt mondjuk, amit gondolunk, sokkal inkább a csomagolásra és a kimondott szavak horderejére fektetjük a hangsúlyt. A szavak hatnak és hatást váltanak ki.

Amennyiben nem fogalmazunk őszintén és tisztán, ne csodálkozzunk azon, ha nem azt kapjuk, amire vágyunk. Nincs szükségünk különösebb kutatómunkára ahhoz, hogy észrevegyük: a kudarcélmények és a veszekedések java félreértésből ered.

Az elősőszámú hiba amit elkövetünk, ha embertársainktól azt várjuk el, hogy bizonyos élethelyzetekre, eseményekre ugyanúgy reagáljanak mint mi, miközben nem veszünk tudomást a másik ember álláspontjáról. Egyszerűen azt kellene megértenünk, hogy mindenki másként értelmezi a dolgokat, mint mi. Mindenki a saját igazságából kiindulva hoz döntéseket.

Éppen ezért az emberek közötti hatékony kommunikáció alapja nem más, mint a megértés. Amint azon kapjuk magunkat, hogy egy félreértés kellős közepén találjuk magunkat, segíthet, ha a problémát a másik szempontjából közelítjük meg. Derítsük ki miért viselkedik úgy, ahogyan. Ezáltal számtalan félreértéstől kímélhetjük meg magunkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: