2012-04-19 09:24:18• hírek • Baranyi László, MTI

Félreállítaná a kormányt az ellenzék

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be szerdán a szociálliberális ellenzéki szövetség (USL) a bukaresti kormány ellen, egyebek mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) alapított magyar kar miatt.

"A zsarolható kormányt félre kell állítani" című bizalmatlansági indítványt az USL 116 törvényhozójának aláírásával iktatták a kétkamarás román parlament házbizottságainál. Az ellenzék etnikai elkülönülésnek minősítette azt, hogy a kormány különálló kart alapított magyar tannyelvű oktatás számára a MOGYE-n. Szerintük az Ungureanu kabinetet ezzel a - kormányból való kilépését kilátásba helyező - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) zsarolásának engedett.

Az ellenzéki politikusok már a határozat előkészítési szakaszában jelezték, hogy emiatt a kormány menesztését kezdeményezik. Szerintük a kormányhatározat sérti az oktatási törvényben szavatolt egyetemi autonómiát. Időközben a beígért bizalmatlansági indítványhoz két másik bírálatot is csatoltak: a bizalmatlansági indítványban az ásványi kincsek és energiavállalatok kiárusításával és a közpénzek választási célokra való felhasználásával is vádolják a kormányt.

A két hónapja beiktatott Ungureanu-kormány első alkalommal szembesül bizalmatlansági indítvánnyal. A kormányt a honatyák több mint felének szavazatával lehet leváltani. Mivel jelenleg összesen 460 tagja van a bukaresti képviselőháznak és szenátusnak, a kormány menesztéséhez 231 szavazatot kell megszerezniük az indítvány kezdeményezőinek. Az ellenzéknek a két házban most 212 tagja van, de az USL vezetői arra számítanak, hogy több kormánypárti törvényhozó megszavazza majd az indítványt. A bukaresti kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) és a kormányban részt vevő RMDSZ azonban bejelentette: törvényhozói részt vesznek majd a bizalmatlansági indítvány vitáján, de a titkos szavazáson nem.

A bukaresti kormánynak az utóbbi hetekben megfogyatkozott a parlamenti támogatása, az ellenzék szerint a szenátusban már nincs is többsége a kabinetnek. Az USL törvényhozói a tavaszi ülésszak kezdete óta bojkottálják a parlament üléseit, de szerdán visszatértek a képviselőház plenáris ülésére, ahol - a kormányoldal hiányzói miatt - többségbe kerültek. Miután az ülésvezető megakadályozta, hogy napirendre tűzzék Roberta Anastase PDL-s házelnök leváltását, a román ellenzék bejelentette: folytatja a parlamenti sztrájkot.    

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájára a jövő héten kerülhet sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: