2017-04-21 14:31:43• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Felpörög az ifjúsági élet a Szatmári Református Egyházmegyében

Fotó: archiv
Fotó: archiv

A közeljövőben három nagyszabású ifjúsági rendezvényt is szerveznek a Szatmári Református Egyházmegyében. Sor kerül Erdődön a Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőre és Ifjúsági Találkozóra, a Függőleges Ifjúsági Konferenciára Németiben és a Kontrasztkiállításra a Református Gimnáziumban. Mindhárom rendezvény országos szintűnek is nevezhető, de legalábbis megyeközinek és a lehető legszélesebb skálán szólítják meg a református fiatalokat, és nem csak.

VI. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő és Ifjúsági Találkozó

A Reformáció Emlékévében sem marad el a több mint száz fiatalt vonzó vetélkedő és ifi-találkozó. Hatodik alkalommal kerül sor a SZIKE (Szatmári Ifjúsági Keresztyén Egyesület) és az Erdődi Református Egyházközség szervezésében a Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőre és Ifjúsági Találkozóra. A magyar reformáció bölcsőjén, Erdődön nem csak a múltra, hanem a történelem Urával a jövendőre is hangsúlyt tesznek azáltal, hogy a fiatalokkal egyháztörténetet tanulnak, ugyanakkor modern programokkal ismerkedhetnek meg az élő Úrral, akinek üzenete van a mai ember számára is. A vetélkedő tananyaga természetesen a reformációhoz köthető. Egyetemes Egyháztörténet kategóriában Luther Mártonról, Magyar Egyháztörténet témában pedig a magyar reformációról tanulhatnak a fiatalok. Az ifjúsági istentiszteleten a Hanna Projekt és a vetélkedő előtt a Bízz Band fog énekelni. Igét hirdet Varga Tamás-Sándor teológiai hallgató, előadást tart Tóbiás Tibor-György kisperegi lelkipásztor, az Aradi Református Egyházmegye missziói előadója. Április 29-én 10 órára Erdődre várják a vetélkedőn indulókat, 13 órára pedig mindenkit, aki egy fiatalos, szabadtéri istentiszteleten szeretne részt venni.

Függőleges Ifjúsági Konferencia

“Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak.” (Préd 3,1) – szól a Függőleges idei igei mottója.  „A körülöttünk levő világ arra van berendezkedve, hogy mindent azonnal megkapjunk. Elenyészett az értéke a várakozásnak, a párkapcsolatokban, barátságokban kivárt lépéseknek, karrierben megfontolt döntéseknek, egy olyan élettempónak, amelyben felbírjuk fedezni Istentől kapott hivatásunkat, küldetésünket. Továbbá arról is beszélgetünk majd, hogy ideje van a kudarcnak, a fájdalmas dolgoknak, eseményeknek is. Hisszük, hogy Isten tervében ezek is benne vannak.” – vallják az országos rendezvény szervezői. Műhelybeszélgetések, szabadidős programok, érdekes előadások várják az érdeklődő ifjakat május 5. és 7. között a Szatmárnémeti-Németi Református Egyházközség templomában és gyülekezeti termében. Április 28-ig lehet regisztrálni a fuggoleges.ro weboldalon.

Kontrasztkiállítás – a döbbenet erejével

A Kontrasztkiállítás egy család- és ifjúságmentő projekt. Egy olyan multimédiás kiállítás, amely a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat, és igyekszik pozitív döntésre segíteni. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némák, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás. A Kontrasztkiállítás egy labirintusban vezeti végig a látogatót, amelyet végigjárva 8 szobába juthatunk el. A szobák közötti úton a következő témakört előkészítő fotókkal, fény- és hanghatásokkal (feelingekkel) találkozik a látogató, valamint néhány útvonalon feladatot is kap. Minden szoba egy-egy témakört dolgoz fel. A legutolsó, a nyolcadik pedig egy úgynevezett „csend szoba”, ahol lehetőség van az elcsendesedésre, a látottak Isten előtti feldolgozására imádságban.  Május 4-én 16 órától lesz a megnyitó a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében, a kiáltás-kiállítás pedig megtekinthető lesz a május 5-16. közötti hétköznapokon 13 és 16 óra között, de csoportosan jöhetnek a fiatalok órarenden kívül is, egyeztetve Rácz Ervin ifjúsági előadóval a 0740-483375-ös telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: