2015-05-04 11:12:37• hírek • MTI

Feloldották az éjszakai kijárási tilalmat Baltimore-ban

Feloldotta az éjszakai kijárási tilalmat vasárnap Baltimore polgármestere, miután a városban lecsillapodtak a kedélyek a hét eleji zavargások óta.

"Mindig is az volt a célom, hogy a kijárási tilalom egyetlen nappal se legyen tovább érvényben annál, mint ami szükséges. Úgy vélem, ma elértük ezt a pontot" - közölte Stephanie Rawlings-Blake polgármester a Twitteren.
Az intézkedést a polgármester kedden azért rendelte el, mert zavargások törtek ki a keleti parti városban egy fekete fiatal, Freddie Gray rendőri őrizetben történt halála miatt. A kijárási tilalom este tíz órától hajnali ötig volt érvényben.

Larry Hogan, Maryland állam republikánus kormányzója üdvözölte a demokrata polgármester döntését, de hangsúlyozta, hogy eltart még egy darabig, amíg az élet a városban visszatér majd a rendes kerékvágásba. Közölte, hogy a Nemzeti Gárda egységeit hétfőtől kezdik el kivonni a városból. A rendkívüli állapotot az utolsó katona távozását követően fogják feloldani.

Hogan elmondta, hogy a rend fenntartásához ezer rendőrt és a Nemzeti Gárda háromezer katonáját vezényelték a városba. A kormányzó szerint a zavargások miatt a város 200 üzletet veszített el, amelyeknek nagy része kisebbségi csoportokhoz tartozó tulajdonosok kezén volt.

Az indulatok lecsillapodásához nagyban hozzájárult, hogy Marilyn Mosby államügyész pénteken bejelentette: Freddie Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek. A vádak megalapozottságáról - amelyek a törvénytelen letartóztatástól a testi sértésen és a gondatlanságból elkövetett emberölésen át a szándékos emberölésig terjednek - 12 tagú vádesküdtszék fog dönteni.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt.

Szombaton a marylandi nagyvárosban tízezrek vonultak az utcára, azt ünnepelve, hogy vádat emelnek az érintett rendőrök ellen. Helyszíni jelentések szerint az előző napok zavargásai után a szombati felvonuláson örömteli volt a hangulat, a résztvevők békésen sétáltak végig az utcákon, éltetve az ügyészség döntését.
Vasárnap újabb tömegmegmozdulás volt Baltimore-ban, amelynek részvevői örömüket fejezték ki a kijárási tilalom feloldása miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: