2014-01-11 11:17:40• hírek • MTI

Félnek a külföldi földvásárlóktól

A román legfelső védelmi tanácsban (CSM) kellene napirendre tűzni a külföldiek földvásárlásának ügyét - vélekedett pénteki közleményében Mircea Geoana szociáldemokrata szenátor, a volt külügyminiszter szerint erre főleg a "Magyarországéhoz hasonló gyanús kezdeményezések" miatt van szükség.

A héten több román lap is beszámolt egy állítólagos tervről, amely szerint Magyarország életjáradékért vásárolna fel áruba bocsátott erdélyi mezőgazdasági területeket, a volt tulajdonos használatában hagyva azokat.

Erről Szabó József Andor, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja beszélt Szucher Ervinnek, a kolozsvári Krónika újságírójának, aki az újév első napjaiban írt a témáról cikket, s ezt a román sajtó is átvette. Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet azonban cáfolta, hogy létezne ilyen program. Mint mondta "csak egy ötletről volt szó", és beosztottja nem adott "interjút" erről.

Geoana aggasztónak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Magyarországnak "stratégiai terve" van erdélyi földterületek felvásárlására. A politikus hangsúlyozta, hogy nem szeretné meggátolni a külföldiek mezőgazdasági befektetéseit, de szerint Románia élelmiszerbiztonságát veszélyeztetné, ha túl sok termőföld idegen tulajdonba kerülne.

Uniós csatlakozásakor Románia vállalta, hogy 2014-től a külföldi magánszemélyek számára is lehetővé teszi a földvásárlást. Geoana szerint azonban elfogadhatatlan, hogy egy állam - ebben az esetben Magyarország - nyíltan beavatkozzon egy másik állam földterületeinek felvásárlásába.

Emlékeztetett rá, hogy Traian Basescu államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a moratórium feloldásával összefüggő, a romániai földvásárlás feltételeinek szigorításáról szóló törvényt. Geoana szerint a jogszabály visszatérése a parlamentbe jó alkalom arra, hogy a törvényhozók "nagyobb figyelmet" tanúsítsanak neki és kiegészítsék a kormány tervezetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: