2010-11-11 09:51:54• hírek • MTI

Félnek a franciák

Párizs tenni fog azért, hogy ne legyen automatikus Románia és Bulgária bekerülése a schengeni övezetbe, és a döntést ne hozzák meg jövő nyár előtt - jelentette ki szerdán a francia Európa-ügyi államtitkár.

"Nagyon óvatosaknak kell lennünk a bővítéssel kapcsolatban, amelyet Románia és Bulgária már tavaszra vár. Ez nem lehet automatikus, és minként Hollandia, inkább mi is el szeretnénk halasztani a döntést 2011 nyaráig, amikor az Európai Bizottság beterjeszti jelentését az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusról" - mondta Pierre Lellouche a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságában.

Az államtitkár akadályozó tényezőként a hatékony határellenőrzés hiányát és a korrupciót említette a két ország esetében. Véleménye szerint "aggasztóak" ezekben a kérdéskörökben a rendszeres megjelenő jelentések. Példaként hozta fel a Törökországon át a bolgár és a román határ felé érkező illegális bevándorlók számának növekedését.

A román-moldovai határon Lellouche szerint több okból sem kielégítő az ellenőrzés: egyrészt a határon túliaknak járó román útlevelek miatt, másrészt amiatt a "fekete lyuk" miatt, amit a szakadár Dnyeszteren túli terület jelent, valamint a szomszédos Ukrajnában a korrupció magas szintje is gondot okoz a határellenőrzésnél.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez az Európai Tanácsnak egyöntetű politikai döntést kell hoznia.

Lellouche azzal is bírálta a román kormányt, hogy képtelen hatékony intézkedéseket tenni a romák integrálására. Az elmúlt hónapokban diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított.


Pierre Lellouche
Pierre Lellouche


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: