2010-05-20 18:06:20• hírek • MTI

Félnek a biztosítók

Heves tiltakozást váltott ki a Romániában működő magánnyugdíj-biztosítók részéről, hogy a bukaresti kabinet az állami nyugdíjak kifizetése érdekében csökkenteni akarja az állami nyugdíjpénztárból a magánbiztosítóknak átutalt havi részesedés mértékét - írta  a román sajtó csütörtökön.

A román nyugdíjrendszert két évvel ezelőtt reformálták meg úgy, hogy bevezették a magánnyugdíjakat, és a rendszert hárompillérűvé alakították. Az első pillért az állami nyugdíjak képezik, a második és a harmadik pillért pedig a kötelező és a fakultatív magánnyugdíjak.

A kötelező magánnyugdíjrendszerhez április végéig összesen több mint 5 millió személy csatlakozott. Jelenleg az állami nyugdíjpénztár köteles átutalni a magánbiztosítóknak a több mint ötmillió ember havi bruttó jövedelmének a 2,5 százalékát, ami része a dolgozók jövedelméből levont 10,5 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulásnak. A román állami nyugdíjrendszer egyensúlya azonban felborult, így a mostani nyugdíjasok járandóságának a kifizetése nehézségeket okoz a kormánynak. Így az egyéb megszorító intézkedések mellett a kabinet azt tervezi, hogy júniustól kezdve 2011 végéig a jelenlegi 2,5 százalékról 0,5 százalékra csökkenti a magánnyugdíj-biztosítóknak átutalt hozzájárulási arányt.

A Ziarul Financiar és a Romania Libera című napilapok által idézett magánbiztosítók szerint ez az intézkedés a magánnyugdíjak államosítását jelenti, és felborítja a piaci szereplők üzleti terveit. Ez utóbbiak szerint a Romániában működő kisebb piaci szereplők akár csődbe is juthatnak, de azt is igazságtalannak tartják, hogy számításaik szerint 30 százalékkal kisebb lesz a nyugdíjuk a mostani fiataloknak, ha a kormány bevezeti ezt az intézkedést. Jelenleg az ING rendelkezik a legtöbb, összesen  több mint 1 millió 600 ezer ügyféllel, a legkisebb a BRD, amelyhez 125.500 személy csatlakozott.

Romániának a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékára kell csökkentenie az idei államháztartási hiányt, amely az év végéig eléri a GDP 9,1 százalékát, ha a kormány nem farag le a közkiadásokból. A bukaresti kormány 15 százalékkal akarja csökkenteni az állami nyugdíjakat, hiszen jelenleg a költségvetésből így is évente 1,7 milliárd euróval kell kipótolni a nyugdíjalapot. Ráadásul az idén még ennyi sem lesz elég, hiszen az elmúlt évek sorozatos nyugdíjemelései miatt 2010-ben még további 500 millió euró hiányzik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: