2014-07-20 19:40:46• hírek • Kocsis Zoltán

Félmillió lejnyi bűz a kóbor kutyák körül!

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, követhetetlen pénzmozgás, önkormányzati passzivitás - mindez egy olyan közszolgáltatás körül, amelyért a polgármesteri hivatal évente több mint fél millió lejt fizet.

Először senkivel, aztán csak Maskulik Csaba és Butka Gergely tanácsosokkal akart szóba állni Dorina Somogyi, a Free Life Egyesület vezetője. A sajtó első számú közellenség volt, mondván: mivel a teljes menhely a személyes beruházása, annak nyilatkozik, akinek csak akar.

A helyzet azonban nem teljesen így van! Az ipari park melletti kutyamenhelyet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kezdte el építeni még 2012 tavaszán. Azóta pedig az önkormányzat több mint fél millió lejt költ évente a kóbor kutyák jelentette problémák kezelésére.  Legalábbis ezt az információt kaptuk Dan Babut városmenedzsertől - akihez mellesleg maga Somogyi irányított.

Az Ausztriában élő nő ott jártunkkor nem volt hajlandó megmutatni a kimutatásait, amelyből meg kellett volna tudnunk, pontosan hány kutya van a menhelyen. „Forduljanak Dab Babuthoz, hisz minden hónapban elküldjük a kimutatást a polgármesteri hivatalnak", mondta Somogyi. Babut szerint viszont csak azokról a kutyákról kap tájékoztatást az önkormányzat, amelyeket sterilizáltak. Ezt ugyanis a hivatal fizeti. Példányonként 120 lejt. „Arról, hogy hány kutya van a menhelyen, fogalmunk sincs", tette hozzá a városmenedzser.

A kóbor kutyákat (legtöbb esetben lakossági bejelentésre) a Mixt Service nevű sintérszolgálat fogja be és viszi a Dara közelében található telepre. Amennyiben tíz napon belül nem jelentkezik az eb gazdája, sterilizálják és átszállítják a Free Life által működtetett menhelyre.

Somogyi szerint az elmúlt két évben, amióta ő vezeti a menhelyet, közel 1100 kutyát fogtak be, 300-400 ebet adtak örökbe és közel 300 állat pusztult el. Elmondása szerint, amikor átvette a menhelyet, alig 40-50 kutya volt ott - ami már csak azért is érdekes, mert valamennyi, a menhelyről szóló sajtócikk szinte folyamatosan 300-400 kutyáról beszélt. Ezt a számot említik azok az önkéntesek is, akik korábban a menhelyen tevékenykedtek...

Dorina Somogyi, akinek a Free Life berkein belül történt hatalomátvétele óta teljesen eltűnt az a csoport, amely 2011-ben az önkormányzattal közösen elindította a kóbor kutyák programját, szerint az önkormányzat két hónapja egyetlen lejjel sem támogatta őket. Babut szerint azonban minden sterilizált eb után fizetett a hivatal.

A Maskulikból, Butkából és néhány újságíróból álló látogatók láttán rendkívül zaklatottá váló Somogyi nem volt hajlandó megmutatni, hol van az a karantén, ahová minden kutyát vinni kell beérkezésekor. Bevallotta, hogy semmiféle stratégiájuk nincs arra, hogy  - például Nagykároly mintájára - pontosan felmérjék a Szatmárnémetiben élő kóbor ebek számát.  De az sem egyértelmű, hogy a megérkezésünkkor éppen a kennelekben lévő gaz kiírtásával  - miért zavarná a kutyákat egy-két gyom? - foglalkozókról sem derült ki egyértelműen: napszámosok vagy önkéntesek-e?  Somogyi hol ennek, hol annak titulálta őket...

Túlságosan is sok tehát a kérdőjel egy olyan közszolgáltatás körül, amelyre - Dan Babut tájékoztatása szerint -  a polgármesteri hivatal évente 50.000 lejt fizet a Free Life-nak és 468.000 lejt a Mixt Service-nek.  Utóbbi összeg azért is ilyen magas, mert ennek fejében  ennek a cégnek kell  összeszednie minden dögöt is a város útjairól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: