2014-03-14 19:10:34• hírek • Kocsis Zoltán

Félmillió euróból újítják fel az egykori 13-as iskolát

A megyei tanács pénteki döntése alapján félmillió euróból újítja fel az intézmény a Szatmárnémetiben, a Batizi úton található egykori 13-as számú általános iskola elárvult épületét. A kivitelezési időszak másfél év, így szinte biztos, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem ott kezdődik az új tanév.

Talán sokan emlékeznek még:  tavaly nyáron komoly politikai csatározások kísérték a megyei tanács azon tervét, hogy átvegye az egykori iskola épületének a használati jogát a szatmárnémeti önkormányzattól. Az RMDSZ-frakció akkor azzal érvelt, hogy felelőtlenség ilyen könnyen lemondani a város közvagyonának egy részéről, olyan körülmények közepette, hogy a polgármesteri hivatalnak is szüksége van használható helyiségekre. Az előző városvezetés például oda költöztette volna a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség székhelyét.

A megyei tanács ezzel szemben a fogyatékkal élő gyerekek speciális iskoláját álmodta meg az udvarral együtt 5500 négyzetméteres alapterülettel és 1200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkező épületbe. A városi tanács jóváhagyását követően végül 2013 augusztus 14-én az Adrian Stef megyei tanácselnök és Marcela Papici alpolgármester vezette bizottság hivatalosan is átvette illetve átadta az ingatlant. Akkor Stef és Papici heves támadásokat intézett az előző városvezetés ellen, mondván: elfogadhatatlan, hogy hagyták ennyire tönkremenni az épületet. Stef akkor kijelentette, a megyei tanács 200.000 lejt máris elkülönített a felújítási munkálatok elkezdésére és reményének adott hangot, hogy a gyerekek már ott kezdhetik meg a 2014-2015-ös tanévet.

Ezzel szemben a megyei tanács tagjai 2014 március 14-én hagyták jóvá az épület rehabilitálásának műszaki-gazdasági mutatóit, mely szerint közel 500.000 euróból újul és szépül majd meg az épület. „Sajnos a tervek elkészítése során nehézségekbe ütköztünk, ezért csúszott a dokumentáció elkészülte. Nem valószínű, hogy szeptemberben már elkezdődhet az oktatás, de remélem, ez minél hamarabb bekövetkezik", jelentette ki Stef a tanácsülést követő sajtótájékoztatón.

Hogy az elmúlt közel egy évben mi változott az egykori 13-as általános iskola épülete körül illetve benne? A Szatmár.ro 2014 március 14-én készült fényképeinek tanúbizonysága szerint, azon kívül, hogy lakatok kerültek az ajtókra, semmi az égvilágon. A betört ablakokon keresztül a hajléktalanok továbbra is be tudnak jutni az épületbe, amely körül és a folyosókon mindent üvegszilánk borít.

Az épületről 2011-ben és 2013-ban készült képgalériánkat itt és itt nézheted meg!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: