2014-01-21 14:47:44• hírek • Szatmár.ro

Felmérték: mit tudnak a helyiek a védett területről?

Mindhárom szociológiai kutatás eredményei, teljes terjedelmükben megtekinthető román nyelven a Túr Menti Védett Területek honlapján (www.tur-info.ro), a „Védett terület" menüpont „Kiadványaink" alpontjánál.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, a Túr Menti Védett Területek gondnoka három szociológiai felmérést készíttetett a védett területek ismertségéről.

A 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban végzett kutatások célja volt felmérni a helyi közösségek ismereteit a Túr Menti Védett Területekről. Mindhárom felmérés egy-egy 600 személyes reprezentatív mintát érintett a Túr Menti Védett Területek településeinek (Aranyos Meggyes, Avasújváros, Egri, Halmi, Kányaháza, Kisgérce, Kökényesd, Lázári, Mikola, Sárközújlak, Turc és Túrterebes) lakosságából.

A kutatások a lakók informáltságát mérte fel, továbbá fontos információkat szolgáltattak az EKE számára, tájékoztató és tudatosító tevékenységeinek hatékonyságáról.

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a védett terület ismertsége évről évre növekszik. Míg 2011-ben csak a megkérdezettek 30%-a tudott a védett területről 2013-ban már 68,7%-a felelt pozitívan a kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy mit is tudnak a megkérdezettek a védett területről, sokrétű válaszok érkeztek. A 2011-es felmérésben a feleletek 19,4%-a utalt arra, hogy a védett területen ritka állat és növényfajok vannak. 14,2% csak a létezéséről tud, de semmi mást nem. 5,2% tudta, hogy a Túr folyó környékén található. 8,4%-a a válaszoknak mutatott rá valamilyen tiltásra/korlátozásra és további 5,8% utalt arra, hogy törvény által védett a terület.

A 2012-es felmérésnél már észlelhető a tudatosító tevékenységek eredménye, mivel a válaszok 33%-a utalt arra, hogy a területen védett fajok és élőhelyek vannak és további 3,3% vonatkozott konkrétan a jelenlevő állatokra és növényekre. A válaszok 3,6%-a utalt valamilyen tiltásra, szabályozásra.

A 2013-as évben további növekedés figyelhető meg, hiszen a válaszok 42,6%-a utalt arra, hogy a védett területen valamilyen védett állat vagy növényfaj található, továbbá 23,6%-a a válaszoknak utalt a természetvédelemre. A válaszok 16%-a mutatott rá valamilyen korlátozásra.

A 2103-as kutatásban a válaszadók meg voltak kérve, hogy mondjanak legalább egy előnyt, amely a védett területek létezéséből származik. A megkérdezettek majdnem fele, azaz 292 személy nem válaszolt a kérdésre és csak 175 személy volt képes legalább egy előnyt említeni a védett terület létéről.

Érdekes megfigyelés, hogy az iskolázottság jelentősen befolyásolja az adott válaszokat, hiszen a felsőoktatásban részesült személyek 47%-a tudott legalább egy előnyt említeni.

„A felmérések azt bizonyítják, hogy az elmúlt három évben végzett népszerűsítő tevékenységünk hatékony volt. Reméljük, hogy az elkövetkező években a lakosság nagyobb százaléka fogja érezni a Túr Menti Védett Területek előnyeit" - nyilatkozta Márk-Nagy János a Szatmárnémeti EKE igazgatója.

A kutatások a „A Túr Menti Védett Területek kezelésének participatív tervezése" c. projekt részét képezték, amelyet az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel közösen valósított meg. A projekt keretében 2011-2013 időszakban intenzív népszerűsítő és tudatosító tevékenységek folytak a védett területen, amelyek kiterjedtek minden társadalmi rétegre. Szerveztek a felnőtt lakosságot célzó informáló karavánokat, megjelentették a Túr Menti Hírmondó című kiadványt, valamint a fiatal generációkat érintő természetvédelmi táborokat és a „Védett Terület az enyém is!" elnevezésű vetélkedőt is megszervezték.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: