2009-10-05 15:37:43• hírek • Gozner Gertrud

Felmérték a megye madárvilágát

A hétvégén tartották Európa-szerte az őszi madármegfigyeléseket a BirdLife International irányításával, amelyhez a Román Madártani Társaság (SOR) Szatmár megyei fiókszervezete is csatlakozott.

A madártani egyesület szatmári szervezete hat helyszínen - a kismajtényi halastónál, a Felső-Szamoson, a Bükkalján, a Sárerdőn, a kökényesdi horgásztónál és a berki tavaknál - szervezett megfigyeléseket - tudtuk meg Fazekas Lórándtól, az egyesület elnökétől. A hétvégi megfigyelési akcióba 27 egyesületi tag és önkéntes kapcsolódott be, és összesen 47 madárfajhoz tartozó 2500 egyedet sikerült feljegyezniük.

Összehasonlítva a korábbi évekkel, nagyobb kis- és nagy-kócsag egyedszámot figyeltek meg a megyében, továbbá egy ezres erdei cankó-csapatot jegyeztek fel, valamint egy szintén népes különböző fajú füzikékből állú csapatot.

Fazekas szerint meglepődve tapasztalták, hogy olyan fajok is megtalálhatók még Szatmár vidékein, amelyek ebben az időszakban már elrepülnek téli telelőhelyeikre, úgy mint az erdei és mezei pacsirták, valamint a füsti fecskék. Ugyanakkor feltűnően kevés egyedet számoltak össze a tipikusan nagy számban előforduló vetési varjúkból. A legnagyobb egyedszámú populációkat a tőkésrécék és a dankasirályok mutatták.

A hétvégi megfigyelési akcióba a teljesen amatőr madarászok is belevághattak, a lényeg az volt, hogy a jelentett fajokat teljes biztonsággal felismerjék, és elmondják, hol és hány darabot láttak belőlük - magyarázta az elnök.



27 megfigyelő gyűjtötte az adatokat Szatmár megyében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: