2014-05-22 08:33:35• hírek • MTI

Hitelből fejleszti műtrágyagyárát az Azomures

Hatvanhatmillió eurós hitelből fejleszti a műtrágyagyárát a Marosvásárhely határában lévő Azomures vegyipari üzem a termelés kapacitásának növelése és a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében - jelentette be a cég szerdán.

Az Azomures közölte, hogy hitelszerződést kötött a Ceska Sporitelna cseh bankkal, amelyben jótállóként a Román Kereskedelmi Bank szerepel.

Az elmúlt harminc év legnagyobb beruházásának nevezett fejlesztést tizenkét év alatt valósítja meg a cég, amely évi 1,3 millió tonna műtrágya gyártásával jelenleg is Románia legnagyobb ilyen üzemét működteti. A projekt keretében az Azomures korszerűsíti a műtrágyagyárát, a felújítást a cseh Chemoproject Nitrogen vállalat végzi - írta a Mediafax hírügynökség.

A befektetés nyomán a termelés napi 900 tonna műtrágyáról 1425 tonnára növekedik, és az ammónia-kibocsátás is várhatóan csökkenni fog.

Az üzem működése körül évek óta vita van a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi városban, hiszen a gyár ammónia-kibocsátása rendszeresen túllépi a környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett mennyiséget, szennyezve a levegőt.

Az Azomures által gyártott műtrágyát Románián kívül más európai országokba exportálják, de eljut Afrikába, Kínába, Japánba, Dél-Amerikába és az Egyesült Államokba is.

Az üzem többségi részvényese a svájci Ameropa Holding, amely 2012 márciusában vásárolta meg az üzem részvényeinek 75,87 százalékát török befektetőktől. Később 96,4 százalékra növelték részesedésüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: