2015-08-19 10:26:17• hírek • MTI

Felmérnék az Azomures üzem káros hatásait

fotó: Mediatica.ro
fotó: Mediatica.ro

Állampolgári kezdeményezést indított Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezetének elnöke, aki az akció nyomán azt akarja, hogy független szakértői csoport végezzen felmérést a marosvásárhelyi Azomures vegyi üzemnek a környezetre és a lakosságra kifejtett káros hatásairól.

Portik - aki indul a Marosvásárhely magyar polgármester-jelöltjének kijelölésére ősszel tervezett előválasztáson - kedden iktatta a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban a határozattervezetet. Ezt állampolgári kezdeményezésként terjesztette be. Annak érdekében, hogy a városi tanács napirendre tűzze a kérdést, közel 6 ezer lakossági támogatói aláírásra lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy a lakosság legkevesebb öt százaléka kell támogassa aláírásával a most iktatott határozattervezetet ahhoz, hogy a városi tanács napirendre tűzze a kérdést, és döntsön a független szakértői bizottság felállításáról.

Portik Vilmos szerint ez lehet az egyetlen eredményes eszköz ahhoz, hogy megkezdjék a hatóságok a vegyi üzem elleni intézkedéseket. "Tisztában vagyunk vele, hogy egy elvileg törvényesen működő magáncéggel szemben korlátozottak a lehetőségeink, de a szakértői bizottság kutatásai rávilágíthatnak az üzem egészségre káros hatásaira" - mondta Portik Vilmos.
Hozzátette: nem tudják egyik napról a másikra bezáratni az üzemet, de a határozat iktatása az első lépés azért, hogy tisztán lássák, milyen mértékű a szennyezettség Marosvásárhelyen és környékén. Csak ez után lehet kezdeményezni a vegyi üzem működési engedélyének megvonását - hangoztatta.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati frakciója július végén jelentette be, hogy helyi népszavazást kezdeményez az Azomures vegyi üzem bezárásáról.

Az 1962-ben alapított Azomures Marosvásárhely mellett épült fel, és Románia legnagyobb műtrágyagyártó üzeme. A gyár miatt gyakran füst és csípős szag borítja el a várost, ezért működése évtizedek óta megosztja a város lakosságát. A környezetvédelmi ügynökség számos bírságot kirótt a cégre légszennyezés miatt.

A jelenleg svájci tulajdonban lévő gyár a jövő év elejére ígéri a környezetszennyezést csökkentő beruházások elvégzését, de a lakosság nagy része kétkedéssel fogadja ezeket a terveket, így a múlt héten civilek tüntettek a szennyezés megállításáért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: