2008-05-06 15:23:08• hírek • István Löchli

Felmérik az ipari műemlékeket Szatmár megyében

 Nem csak azok lehetnek műemlék-épületek, amelyek régiek, hanem azok is melyek ma is használatban vannak.

Az országos Művelődésügyi Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap programja keretében felméretteti a Románia területén levő ipari műemlékeket.

Amint azt Szőcs Péter a Szatmár Megyei Múzeum igazgató-helyettese a Szatmár.ro-nak elmondta,  májustól megkezdik megyénk több településén is az ipari emlékek számbavételét. Ennek érdekében a Megyei Múzeum szakemberei meglátogatják a környező falvakat ahol felkutatják az ipari műemlék jellegű épületeket, példaképképpen malmokat, régi raktárházakat és számba veszik ezek használati tárgyait, berendezéseit is .  A program célja, hogy ezeket a történelmünk és kultúránk szempontjából igen fontos épületeket feltérképezzék, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy melyeket érdemes felújítani, mely nagymértékben hozzájárulna a falusi turizmus fellendüléshez. A becslések szerint Szatmár megyében szinte minden településen találni ilyen jellegű épületeket, így vélhetően több százra lesz tehető majd a felmért épületek száma.

A szeptemberig tartó felmérés során a Megyei Múzeum munkatársai levéltári munkát is fognak végezni, hogy az ipari műemlék jellegű épületnek kiderítsék megépítésének évét, tulajdonosának a nevét és a hozzá fűződő történeteket.

Utolsó fázisban a megtalált ipari műemlékekről egy weboldalt fognak létrehozni, így mindenki bővebb tájékoztatást kaphat milyen eddig nem ismert kulturális örökséggel rendelkezik Szatmár megye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: