2019-11-15 12:24:32• hírek • közlemény

Felmérik a szarvasmarha-állományt és az állattartók gondjait

A napokban vette kezdetét a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület akciója, melyben a következő hónapok során felmérik Szatmár megye szarvasmarha-állományát, de rákérdeznek az állattartóknál is a tevékenységük közben felmerülő nehézségekre. A cél egy átfogó adatbázis készítése, amelyben könnyen láthatók lesznek az adott településekre jellemző problémák, nehézségek. Az egyesület tagjai ezek tudatában próbálnak majd segítséget nyújtani az állattartóknak.

„A marhatartók jó ideig magukra voltak hagyva, nem jutottak el hozzájuk a naprakész információk, nem voltak olyan lehetőségek teremtve, melyek keretében elmondhatták volna gondjaikat, vagy éppen tapasztalataikat oszthatták volna meg egymással. Ezen próbálunk most változtatni!” – mondja Magyar Lóránd, az egyesület által működtetett Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora.  
 

A felmérést készítők már felvették a kapcsolatot néhány gazdálkodóval, a téli hónapokban pedig a gazdaságok személyes felkeresése mellett gazdatalálkozókat is szerveznek, hogy a lehető legteljesebb képet kapják a szarvasmarha-tartók gondjairól. Az állattartók egy kérdőív kitöltésével is megoszthatják majd gondjaikat a falugazdászokkal.
 

A felmérésben vizsgálni fogják a szatmári marhatartók szövetkezetek létrehozása irányuló hajlandóságát is. A szövetkezet, mint gazdasági egység a magán marhatenyésztők megmaradásának is egyik  lehetősége. A piaci árak kordában tartása érdekében ugyanis összefogás és közös megegyezésre van szükséges. Az értékesítés megszervezése is nagyon sokrétű feladat, mások mellett marketing-tevékenységet jelent, hirdetések megszerkesztését, szervezését különböző felhasználói felületeken majd hatékony kapcsolattartást a vásárlók és az eladók között. Emellett a különböző korcsoportú és fajtájú szarvasmarhákat a felvásárlói igényhez kell alakítani. A közös értékesítésre, az előre tervezésre rengeteg pozitív példa van környékünkön is.
 

A felmérést követően a falugazdászok a követendő példákat is megmutatnák a helyi gazdáknak, melynek hozadékaként a remények szerint egyre több lesz Szatmár megyében is.
 

A Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai Szatmár megye mellett Bihar, Szilágy és Máramaros megyében is dolgozni fognak, így egy még teljesebb kép fog kialakulni a partiumi szarvasmarha-tenyésztés aktuális állapota kapcsán. 
 

Bővebb információkért keressék a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület munkatársait a partiumigazda.ro weboldalon.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: