2011-03-14 13:28:41• hírek • Szatmar.ro

Felmérik a ragadozókat

Keddtől kezdődően két héten keresztül vizsgálják Szatmár megye vadállományát, pontosabban a nagyobb testű ragadozók helyzetképjelentését készítik el.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal, illetve a Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesület március 15-29 között közösen méri fel az vadállatok életkörülményeit.
Az adatok a Központi Környezetvédelmi Hatóság számára készülnek, ami rendszeres felméréseket végeztet úgy a növény-, mint az állatvilágot vizsgálva. A begyűjtött eredmények alapján vonják le a következtetéseket például arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket kell tenni ezen élőlények védelmében.

Kevesen tudják, de 2009-ben például még megyénkben is fellelhető volt a barna medve, igaz, rendkívül kicsi, 6 egyedes létszámban. A farkasok száma is igen kicsi volt, összesen 27-et jegyeztek fel, míg hiúzból csupán egy példányt találtak.
A vadmacskák tekintetében jobban állt Szatmár, mivel összesen 225 egyedet regisztráltak.

Az említett húsevők bár főleg hegy-, illetve erdős dombvidéken élnek, nálunk is megtalálhatóak. A kis létszámuk miatt szigorúan védett fajokként vannak számon tartva, vadászni rájuk pedig kizárólag a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium engedélyével lehet.

A szóban forgó felmérést követően a szakemberek elkészítik az egyedenkénti stratégiát a 2011-2012-ben kilőhető állatokat illetően. Ennek kidolgozásakor a fő szempont az, hogy szinten tartsák a kérdéses fajok létszámát, úgy hogy ezek ne tűnjenek el térségünkből, ugyanakkor ne is szaporodjanak túlzottan el.


2009-ben összesen hat barnamedve élt Szatmáron
2009-ben összesen hat barnamedve élt Szatmáron


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: