2015-01-26 17:12:39• hírek • Kocsis Zoltán

Feltérképezik Szatmár megye vizes élőhelyeit

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség kezdeményezésére, a Vasile Goldis Egyetem, a megyei tanfelügyelőség és az Apaserv támogatásával február 2-án, a vizes élőhelyek világnapján kezdetét veszi megyénk vizes élőhelyeinek feltérképezése. A kartográfiai munka mellett azonban jóval szélesebb körre is kiterjed a projekt, hisz vizsgálják majd a víz minőségét és felmérik a vadvilágot.

Hétfőn az ügynökség székházában tartották meg az első munkatalálkozót az érintettek. Ezen természetesen részt vett az ötletgazda Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója, Átyim Pál kémiaszakos szaktanfelügyelő, a projekt koordinátora, Gavril Ardelean, a Vasiel Goldis Egyetem rektor-helyettese, Raluca Constantinovici, az Apaserv környezetvédelmi referense valamint az ügynökség négy szakembere.

Az elképzelések szerint a munka február 2-án kezdődne a Kissár, Mikola, Szárazberek, Sándorhomok települések határolta területen. Ezt az önkéntesek által segített szakemberek bejárják, feltérképezik a vizes élőhelyeket, az újonnan létrehozott tavakat, valamint az ott élő ökoszisztémát - elsősorban a madarakat. A helyszínen vett vízmintákat aztán laboratóriumokban - többek között az Apaserv laboratóriumában - elemzik ki. A tervek szerint a terepmunka, az adatok feldolgozása és kiértékelése egy évet vesz majd igénybe.

A "Szatmár megye vizes élőhelyeinek fizikai-kémiai felmérése" elnevezést viselő tanulmány lényegesebb adatait, következtetéseit aztán valamennyi érintett intézmény megkapja. A szakemberek reményei szerint ez a feltárás közelebb visz a környezet hatékonyabb védelméhez, de akár az Ecsedi-láp helyreállításához is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: