2012-03-20 13:03:00• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenkét órát működött a vadonatúj tévé

Az elmúlt két héten nyolc lakossági bejelentés érkezett a Fogyasztóvédelmi Hatóság címére, ezek közül két fontosabb ügyet sikerül lezárniuk. Mindkét esetben két nagy értékű elektronikus berendezés meghibásodása okozta a galibát.

Az egyik esetben a mintegy kétezer lej értékben megvásárolt LED-es Sony tévékészülék, a vásárló vallomása szerint, megközelítőleg tizenkét órányi használat után felmondta a szolgálatot. A forgalmazó egy szakszervizhez irányította a panaszost, ahol öt napon belül ígérték a meghibásodás elhárítását. Öt nappal később azonban a készülék ugyanúgy nem működött. A szerviz szerint a meghibásodás egy olyan területen lépett fel, amit nem fed a garancia. Sőt, még a garanciapapírt is megsemmisítették.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság kötelezte az illető szervizt, hogy javítsa meg a készüléket és hogy állítson ki új garanciapapírt. Egy elektromos készülék kicserélését két meghibásodás után kérheti a kárvallott - mondta Breban Valentin, az intézmény vezetője.

A másik történet már eleve rossz előjellel kezdődött: amikor a vásárló megvette, potom 7500 lejért, új laptopját, semmilyen garanciapapírt nem kapott, mondván: ha bármiféle gond lép fel, akkor a számlával jelentkezzen. Egy idő után a csúcsgép billentyűzete elkezdett rakoncátlankodni. A tulajdonos fel is kereste a forgalmazót és itt már-már tragikomikus elemek követték egymást. A forgalmazó ugyanis adott egy bukaresti telefonszámot, hogy a boldog tulajdonos azt hívja fel, majd ott megmondják neki, mi a teendő. Ezt követően gyorspostával el kellett küldenie a gépét Németországba. Noha a postai küldőlapon ez szerepelt, a gépet végül Prágában javították meg... viszont a panaszos Belgiumból kapott bocsánatkérő üzenetet. Hiába, a globalizáció útjai kifürkészhetetlenek.

Csakhogy ezzel még nem ért véget a történet. A tulajdonos ugyanis arra lett figyelmes, hogy a laptop képernyőjének színei nem olyan élénkek, mint javítása előtt. Kiderült, hogy bizony azt is kicserélték. Az elkeseredett ügyfél ekkor fordult a Hatósághoz. Az intézmény elrendelte, hogy 15 napon belül cseréljék ki a laptopot vagy pedig adják vissza annak árát az egykori vevőnek.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság szokásos tematikus ellenőrzései során ezúttal az bio-élelmiszereket ellenőrizte. A kilenc ellenőrzött gazdasági szereplő közül négyet bírságoltak meg, összesen 25.000 lej értékben. Összesen 20 kilogrammnyi, lejárt szavatosságú terméket vontak ki a forgalomból végleg, 135 kilogrammnyit pedig csak ideiglenesen.

A szokásos problémák, mint megrongálódott csomagolás vagy hiányos fordítás mellett Börvelyben lejárt szavatosságú, Magyarországról importált lekvárt, mézet, ecetet, napraforgó- és tökmagot találtak. Olyan ginszeng ízesítésű kávét és méz ízesítésű cukorkát is találtak, amelynek csomagolásán nem volt feltüntetve, hogy a termék mennyi ginszenget illetve mézet tartalmaz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: