2014-11-13 13:34:05• hírek • Szatmár.ro

Fellendítik a testvértelepülési kapcsolatot

Új lendületet vinne Sárközújlak és Fehérgyarmat testvérvárosi kapcsolatába a két polgármester.

Csütörtök délelőtt a sárközújlaki polgármesteri hivatalban került sor arra a megbeszélésre, melynek témája Féhérgyarmat és Sárközújlak testvérvárosi kapcsolatának szorosabbra fűzése volt. A találkozón részt vett dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat volt polgármestere és dr. Péter Csaba, a város októberben frissen megválasztott polgármestere, a házigazdákat pedig dr. Kereskényi Gábor, a térség parlamenti képviselője, Piricsi Arthur polgármester, Szabó Ignác alpolgármester és Seer Gyula kabinetfőnök képviselte.

A két polgármester beszámolt az általuk vezetett települések jelenlegi gazdasági, szociális, demográfiai helyzetéről és felvázolták a következő időszak prioritásait. Mindkét városvezető kiemelt fontosságúnak tartja a 2014-2020-as időszakban meghirdetésre kerülő magyar-román határmenti pályázati támogatások eredményes lehívását. A határmenti projektek sikeréhez azonban nagyon fontos, hogy a két település már most elkezdje az együtt-gondolkodást.

„Sajnos a 2007-2013-as programozási időszak igazi vesztesei az 5-10.000 lakosú kisvárosok voltak, melyek a vidékfejlesztési EU-s pályázatokból (FEADR) nem részesülhettek, még a LEADER-források szintjén sem. Ugyanakkor a Regionális Operatív Program pályázatai is a gyakorlatban inkább a nagyvárosok számára voltak hozzáférhetőek. S ez a trend sajnos számottevően nem fog változni a következő programozási időszakban sem" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Kereskényi Gábor képviselő, aki hozzátette, éppen ezért van nagy szüksége mindkét kisvárosnak a határmenti pályázati lehetőségek minél szélésebb körű kiaknázására.

Piricsi Arthur és Péter Csaba polgármesterek elkötelezettek az eredményes együttműködés iránt, ezért a pályázatokkal kapcsolatos részletek megbeszélése érdekében már jövő héten ismét találkoznak, ezúttal Fehérgyarmaton.

Szorosabbra fűzik a testvértelepülési kapcsolatot Sárközújlak és Fehérgyarmat között

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: