2010-01-27 12:42:45• hírek • Szatmár.ro

Felkészületlenek a román egyetemisták

Egy nemrég készült felmérés szerint, a romániai felsőoktatási intézmények végzetteinek felkészültsége gyengébb, mint az európai átlag.

A UNESCO (Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) legújabb felmérése szerint, Romániában ezer lakosra 44 egyetemi végzős jut, ami jelentősen több mint Európa más országaiban, mint például Szlovákiaban, Csehországban, Magyarországon vagy Németországban.

Az Eurobarométer közvélemény-kutatása szerint pedig, bár jóval több egyetemistánk van, mint más országokban, ötezerből csupán egy végzős versenyképes az uniós munkaerő-piacon.

Ami a diákok és tanáraik nézőpontját illeti, az oktatók 91 százaléka gondolja azt, hogy hasznos, amit megtanít az egyetemen, ugyanakkor 21 százalékuk úgy értékeli, hogy a munkaerő-piacon való elhelyezkedés az egyetemet követően csak a végzetteken múlik.

Az egyetemisták húsz százaléka bevallotta a felmérés folyamán, hogy legalább egyszer puskázott az egyetemi évek során, több mint az ötven százalékuk pedig gyakran, vagy szinte mindig csal a vizsgákon. Negyvenöt százalékuk beismerte, hogy adott már be olyan dolgozatot valamelyik oktatójának, amelyet más írt meg helyette, tizenkilenc százalékuk pedig hasznavehetetlennek tarja a tanárok javaslatait, ötleteit.

A romániai munkaadók 36 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az egyetemi oklevél megszerzése gyakorlati tudást is jelent, ugyanakkor az állást kínálók több mint a fele jobban bízik az állami egyetemet végzettek tudásában, mint azokéban, akik magán felsőoktatási intézményben végeztek.


Csüggesztő adatokat hozott nyilvánosságra az UNESCO felmérése
Csüggesztő adatokat hozott nyilvánosságra az UNESCO felmérése


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: