2012-07-14 08:13:18• hírek • MTI

Rendkívül rosszak az érettségi eredmények

Az óvások nyomán több mint egy százalékkal nőtt a sikeres érettségizők aránya Romániában, de így is a vizsgára jelentkezőknek csupán 44,26 százaléka szerez érettségi bizonyítványt.

Az érettségi eredmények ellen benyújtott óvások 92 százalékának az elbírálása után Ecaterina Andronescu oktatási miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, egész sor intézkedést tervez az érettségi eredmények javítása érdekében. A jövő héten közvitára bocsátandó intézkedések sorában többek között a jelenlegi érettségin tapasztalt típushibák azonosítását, egy országos tanfelügyeleti terv elfogadását, és a próbaérettségik országos megszervezését említette. A tárca azt is tervezi, hogy ingyenes felkészítőket szervez azoknak, akik elbukták a vizsgát.

Az oktatási tárca sajtóosztálya az MTI kérdéseire írásban közölte az idei érettségi sarokszámait. A közlés szerint a 2011-2012-es tanévben mintegy 170 ezer diák végezte el a 12. osztályt. Közülük azonban csak 146 ezer 500-an jelentkeztek az érettségi vizsgára. Sokakat a szigorú vizsgafeltételek bátortalanítottak el. Idén először ugyanis valamennyi vizsgaközpontban videokamerákat szereltek fel, és azonnal kizárták a vizsgáról azokat a fiatalokat, akik megpróbáltak puskázni, vagy akik nem adták le a mobiltelefonjukat a vizsga előtt. 

Az idei érettségi vizsgára közel 187 ezer diák jelentkezett, közülük 41 ezren a korábbi években fejezték be középiskolai tanulmányaikat. A múlt vasárnapi eredményhirdetésen a vizsgázók 43,06 százaléka szerepelt átmenő osztályzattal. A vizsgáztatóknak azonban mintegy 35 ezer 500 óvást is el kellett bírálniuk. A megóvott osztályzatok újraértékelése után 44,26 százalékra emelkedett a sikeres vizsgázók aránya.

A székelyföldi megyék a sereghajtók között szerepelnek a statisztikában. Hargita megyében az óvások elbírálása után is csupán 30,84 százalék a sikeres vizsgázók aránya, míg Kovászna megyében az érettségizők 33,48 százaléka kap érettségi diplomát.

Romániában az utóbbi években folyamatosan rosszabbodtak a vizsgaeredmények. Míg 2009-ben a jelentkezők 81,47 százaléka, 2010-ben a jelentkezők 69,3 százaléka vizsgázott sikeresen, 2011-ben a sikeres érettségizők aránya 45,72 százalékra csökkent. A romániai sajtó a vizsgatermek videokamerás megfigyelésével, a puskázás kiküszöbölésével magyarázza az eredményeket. A kommentárok azonban azt is megállapították, hogy az érettségi eredmények a romániai közoktatás válságát jelzik. Az iskolások nem motiváltak a tanulásra, a tanárok (az alacsony oktatói bérek miatt) nem motiváltak a tanításra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: