2009-09-26 15:58:31• hírek • MTI

Felkereste a legateistább államot

Hivatalos látogatásra szombaton délelőtt Prágába érkezett XVI. Benedek pápa. A katolikus egyház feje három napot tölt a legateistább európai államnak tartott Csehországban.

Elődje, II. János Pál személyében legutóbb 12 éve járt pápa Csehországban. XVI. Benedeket a repülőtéren Václav Klaus cseh államfő üdvözölte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh kultúra a kereszténységen alapul, és szükség van a hagyományok ápolására. Méltatta az 1989-es bársonyos forradalom jelentőségét, amely szerinte Csehországban véget vetett a vallás elnyomásának is. Egyben hálát mondott a kelet-európai országok felszabadulásáért a korábbi, kommunista korszak elnyomó rendszereinek uralma alól.

"Ha a berlini fal leomlása döntő fordulatot jelentett a világtörténelemben, ez még inkább így volt a közép- és kelet-európai országok számára, lehetővé téve, hogy szuverén szereplőkként elfoglalják az őket megillető helyet a nemzetek együttműködésében" - mondta. "A szabadság megújult, de a múlt öröksége még kísért" - mutatott rá a pápa. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak is meg kell felelnie a kor kihívásának és aktívabbnak kell lennie.

Klaus és a pápa szombaton délután rövid megbeszélést folytatnak az elnöki székhelyül szolgáló Hradzsinban, majd XVI. Benedek vezető cseh politikusokkal és a külföldi diplomatákkal találkozik. A pápa két misét celebrál Csehországban. Vasárnap a dél-morvaországi Brünnben, hétfőn pedig a közép-csehországi Stará Boleslavban. Mindkét misére több tízezer belépő kelt el elővételben.

A tízmillió lakosú Csehországban a katolikus egyház társadalmi befolyása jóval kisebb, mint Lengyelországban, Szlovákiában vagy Magyarországon. A vallásos csehek száma folyamatosan csökken. A legutóbbi népszámláláskor (2001) a csehek majdnem kétharmada hivatalosan is ateistának minősítette magát. Országos felmérések szerint a cseheknek csak 5-7 százaléka jár rendszeresebben templomba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: