2013-07-20 08:16:02• hírek • MTI

Feljutott a csúcsra a romániai Nanga Parbat-expedíció csapata

Feljutott a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára pénteken a Török Zsolt vezette romániai expedíció. A csúcson töltött több mint fél óra után megkezdték az ereszkedést visszafelé - írta a 4bakancs.com hegymászóportál.

A romániai csapat tagjai csütörtök éjjel indultak útnak a 7500 méteren kialakított táborból, hogy több mint 8 óra mászás után meghódítsák a Himalájában fekvő 8125 méteres Nanga Parbatot, a Föld kilencedik legmagasabb, Pakisztán és Kasmír határán fekvő csúcsát. A Rupal-oldal a hegy legnagyobb, legnehezebb, legtechnikásabb oldala, ennek megmászása nemzetközi viszonylatban is jelentős teljesítmény.

A Török Zsolt hivatalos honlapján pénteken délután közölt hír szerint a hajnali egy órakor rajtoló Marius Gane ért fel elsőként a csúcsra. Őt a hajnali négy órakor indult Aurel Salasan és Török Zsolt követte. Teo Vlad közép-európai idő szerint 16 órakor még a csúcs felé tartott és úgy becsülték, hogy további egy óra mászással juthat fel. Az időjárás kedvező volt, sötétedés után holdfényre számítanak.

"Amikor telefonon beszéltem vele (Török Zsolttal), nagyon boldog volt, leírta a mesés látványt, amely olyan volt, mintha repülőből nézné, alul a felhőtengerrel, a távolban pedig a K2-vel, amelyen 2010-ben járt" - újságolta bejegyzésében Vincze Minerva, Török Zsolt élettársa. Hozzátette, a csapat tagjai elkezdték az ereszkedést. Kényszermegállóra is felkészültek, de megpróbálnak megállás nélkül leérni a 7500 méteren hagyott sátraikig

A csúcshódítás komoly mászóteljesítményt jelent, hiszen ezen az útvonalon - Rupal-oldal, Schell-útvonal - még nem járt sikerrel sem magyar, sem román hegymászó. Két román expedíció tett kísérletet korábban sikertelenül, magyar expedíció pedig még nem is próbálkozott itt. A csúcsra feljutnia a magyarok közül is eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült 1999-ben, aki a hegy másik felén, a Diamir-oldalon új útvonalat mászott.

Az expedíció tagjai június 15-én állították fel 5100 méter magasan az alaptábort. Kis híján meghiúsította terveiket az a június 23-i terrorcselekmény, amelynek kilenc hegymászó esett áldozatául. Az eseményt követően a pakisztáni hatóságok előbb leparancsolták a hegymászókat a Nanga Parbat oldaláról, később mégis lehetővé tették az expedíció folytatását. Az alaptábort pakisztáni rendőrök biztosítják.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciókhoz hasonlóan ez a csapat is az alpesi tiszta mászást preferálja: nem használnak oxigénpalackot, nem veszik igénybe serpák segítségét, sőt fix köteleket sem, mindent ők maguk cipelnek fel és rögzítenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: