2014-04-15 14:45:26• hírek • MTI

Feljelentik Basescut a szociáldemokraták

Büntetőjogi feljelentést tesz az államfő ellen a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD): Traian Basescu elnököt a párt egyik tagjának megfélemlítését célzó fenyegetéssel és zsarolással gyanúsítják.

A feljelentést a frakció több tagja - elsőként Victor Ponta miniszterelnök - kedden írta alá. Ponta szerint az államfő "maffiózó stílusú fenyegetőzéssel" próbálta megfélemlíteni a Basescu-család földvásárlását vizsgáló parlamenti különbizottságot, amikor annak egyik tagjáról, Gabriela Firea szociáldemokrata szenátorról megjegyezte: jobban tenné, ha a polgármester férjének gyanús ügyeire figyelne, "mert megeshet, hogy este már nem találja otthon".

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) több tucatnyi polgármestert és megyei tanácselnököt juttatott börtönbe az utóbbi időben, többségük a PSD tisztségviselői. A szociáldemokrata politikusok több ízben kifejezték meggyőződésüket, hogy a DNA Basescu politikai befolyása alatt áll.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden közölte: az RMDSZ minden fenyegetést és zsarolást elítél, de a szövetség frakciója nem foglalt állást arról, hogy testületileg csatlakozzék a feljelentéshez: ezt az egyes törvényhozók saját belátására bízza. Hozzátette: ő maga nem írja alá a feljelentést.

A jobbközép ellenzék szerint a - mentelmi joggal rendelkező - államfő elleni feljelentés a PSD választási kampányának része.

Basescu és Ponta éles támadásokkal, kölcsönös vádaskodásokkal próbálják lejáratni egymást a választók előtt: ennek része az is, hogy újabban börtönnel fenyegetik egymást.

Az idézett interjúban Basescu ismételten Románia eddigi legkorruptabb kormányfőjének nevezte Pontát, hozzátéve, hogy - a korrupcióért bebörtönzött - Adrian Nastase volt miniszterelnök cellatársaként végezheti, ha továbbra is a "PSD korrupt kiskirályait" védi.

Ponta szerint a "maffiózó" Basescu fog börtönbe kerülni, miután - második elnöki mandátuma befejeztével - decemberben elveszíti mentelmi jogát.

A miniszterelnök azt is bejelentette: irodáját a védelmi minisztériumba helyezte át, mert az államfőhöz közel álló média alaptalanul azt terjesztette: egy korrupcióért letartóztatott megyei tanácselnök az ő irodájából bonyolította kétes üzleteit. Ponta szerint a védelmi minisztériumban könnyebb lesz cáfolni az ilyen hazugságokat, mert ott pontos nyilvántartást vezetnek arról, hogy ki lép be az épületbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: