2013-03-20 12:46:07• hírek • MTI

Feljelentést tett a zászlóégetés miatt az RMDSZ

Feljelentést tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata azon szurkolók ellen, akik egy hétfői kolozsvári futballmérkőzésen magyar zászlót gyújtottak fel.

Az RMDSZ szerdai közleményében hangsúlyozta: börtönben a helyük a magyar zászlót égető szurkolóknak. Az RMDSZ jogvédelmi szolgálata az ügyészségen bűnügyi keresetet nyújtott be, a rendőrségen és a Román Labdarúgó Szövetségnél pedig ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Amint a szövetség közleményében áll, az ügyészségi keresetben a büntető törvénykönyvnek arra a cikkelyére hivatkoztak, amely szerint bármilyen etnikai, nemzetiségi vagy vallási diszkriminációra való uszítás 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.

Az RMDSZ jogvédelmi szolgálata a rendőrségi feljelentésben a sportrendezvények szurkolóinak szélsőséges megnyilvánulásait büntető jogszabályra hivatkozott. A Román Labdarúgó Szövetségnek (FRF) benyújtott beadványban felszólította a szövetség vezetőségét, hogy vizsgálja ki a zászlóégetés körülményeit, és indítson fegyelmi eljárást a bukaresti Rapid szurkolói ellen.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a magyar zászló minden magyar zászlaja, az RMDSZ pedig a romániai magyarok érdekvédelmi szervezeteként okkal érezte kötelességének, hogy fellépjen a zászló meggyalázása ellen.
A zászlót a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő este Kolozsváron vívott bajnoki mérkőzésén, a bukaresti szurkolók szektorában gyújtották fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: