2013-03-04 15:01:08• hírek • Kocsis Zoltán

Lopással és plágiummal vádolja Adrian Stefet George Vulturescu

„Írják csak le: lopással, plágiummal és akadályoztatással vádolom Adrian Stef tanácselnököt, Eugeniu Avram prefektust pedig bűnrészességgel. A rossz szándékú emberek számára a legnagyobb ajándék, ha a jó szándékúak hallgatnak. Én nem fogok hallgatni", fakadt ki hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján George Vulturescu, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője. A költő emellett homoszexuálisnak nevezte Felician Popot, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatóját.

A botrány az amúgy is kétes megítélésű Vida Gheza (más forrásokban Vida Géza, ám mivel ő maga Ghezaként írta keresztnevét, így mi is tartjuk magunkat ehhez) szocreál képzőművész születésének 100. évfordulója körül robbant ki. Adrian Stef tanácselnök a Nagykárolyban megtartott ünnepségen (a nagybányai Vida készítette a városban található román katona emlékművet) azzal vádolta meg Vulturescut, hogy ő és az általa vezetett intézmény nem szervezte meg kellő módon a megemlékezést, Valer Marian szenátor pedig - mily meglepő - tisztségéről való eltávolítását kérte.

A hétfői sajtótájékoztatón Vulturescu dokumentumokkal igazolta, hogy ő vette fel a kapcsolatot Liviu Martával, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatójával. Elképzelése az volt, hogy Vida a múzeum tulajdonában lévő alkotásait is bemutassák a nagyközönségnek az egyéb alkotásairól készült fényképekkel együtt. Ezt követően, állítja Vulturescu, Stef telefonon megtiltotta Martának, hogy vele együttműködjék, Avram pedig kétszer is arra utasította őt, mondjon le az ünnepség megszervezéséről.

„Már akkor kezdtem el szervezni a megemlékezést, amikor ezek a fiúk azt sem tudták, ki az a Vida Gheza és hogy neki bármiféle jubileuma van", jelentette ki. Ezt alátámasztandó utalt a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ idei évre vonatkozó eseménynaptárára, amelyben nem szerepel a Vida-emlékünnep. „Miért nem tudtak Vidáról? Mire költi a központ a közpénzt? Ráadásul minden eseményt közbeszerzési licit nélkül, azaz illegálisan szerveznek meg", jelentette ki.

Vulturescu plagizálással vádolta a Felician Pop (akit Stef emberének nevezett) vezette Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központot, amely február végén Archeus néven szervezett rendezvényt, „ellopva a Máramaros megyében közel két évtizede működő folyóirat nevét."

„Milyen jogon áll ki Stef és mondja azt, hogy ő majd ad pénzt a kultúrára. Az nem az ő pénze, hanem az adófizetők pénze. És milyen jogon jelenti ki Stef, hogy ő majd felújíttatja a nagykárolyi hős katona szobor parkját, miközben a Megyei Tanács 2009-ben már megszavazta, hogy több egyéb projekttel együttesen ezt a parkot is rehabilitálja. A tisztelt elnök úr, aki 2009-ben alelnök volt, azt se tudja, hogy mi történt a megyei tanács háza táján", mondta.

Vulturescu azonban nem elégedett meg ennyivel, felháborodása személyeskedésbe is átcsapott. „Nem ez az első alkalom, amikor engem támadnak. Az lehet a bajuk, hogy én nem származom korrupt családból? Vagy amiért nekem nincs szeretőm, akit a megyei tanácsban előléptethessek? Esetleg az, hogy nem vagyok homoszexuális és nem vadászom Szatmárudvari szegényei között a partnereimet?".

Vulturescu szerint a megemlékezésből politikai eseményt csináltak, állítása szerint ugyanis az nagykárolyi PNL-és vezetők összegyűjtötték a város és környék összes liberális kötődésű személyét és ők alkották a hallgatóságot. Ezért állította Stef félre az útból.

„Ha Szatmár megye legnagyobb problémája az, hogy Vulturescut ki kell rúgni, akkor hát tessék, oldják meg a szatmáriak problémáját. Ám arra kérem, hogy legálisan rúgjanak ki és ne mocskolják be mindazt, amit éveken keresztül a szatmári kultúráért tettem", jelentette ki az igazgató. Tudván azt, hogy a Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság a kulturális minisztérium égisze alá tartozik. Szemben a a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központtal, amely a megyei tanács alárendelt intézménye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: