2013-10-17 10:26:13• hírek • MTI

A palagáz-kitermelés ellen tüntettek

Az amerikai Chevron vállalat egyik palagáz-kitermelési projektje ellen tüntetnek egy falu lakói, akik ellenzik a beruházást a környezeti veszélyek miatt.

Szerdán immár második napja több száz helyi lakos tüntetett a kelet-romániai Vaslui megyei Silistea nevű településén, ahol az amerikai Chevron olajipari cég engedélyt kapott próbafúrások végzésére, hogy felmérje, mennyi palagáz található az ottani talajban.

A tüntetők elzárták a gázmező mellett lévő egyik országutat. Mintegy kétszáz csendőrt vezényeltek ki a hatóságok a Pungesti községhez tartozó településre. A rendfenntartók és a tüntetők között dulakodás alakult ki azt követően, hogy a hatóságok megpróbálták felszabadítani az úttestet. A rendfenntartó erők fellépése nyomán öt sérült orvosi segítségre szorult.
A tiltakozó helyi lakosok a Digi 24 hírtelevíziónak elmondták, hogy saját egészségükért és megélhetésükért tüntetnek, hiszen attól tartanak, hogy a kitermelés során súlyos környezetszennyezés lesz, és nem élhetnek már meg jelenlegi foglalkozásukból, vagyis a mezőgazdaságból és az állattenyésztésből.

Az amerikai olajipari vállalat összesen három gázmezőre kapott próbafúrási engedélyt a Vaslui megyei önkormányzattól tavaly decemberben és januárban. Vaslui megyében már februárban is voltak hasonló tüntetések, akkor Barlad városában vonultak utcára az emberek, és tüntettek az amerikai vállalat beruházástervei ellen. Ugyancsak februárban Bihar megyében is volt tiltakozó akció, hiszen ott egy kanadai cég akar a Nagyszalonta melletti Tulkán (Tulca) és a Székelyhíd melletti Terjén (Tria) palagázt kitermelni.

A román hatóságok Románia földgáztartalékát 109,2 milliárd köbméterre becsülik, palagáz-tartalékát 660,6 milliárd köbméterre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: