2016-04-22 17:37:48• hírek • MTI

Felfüggesztett börtönre ítélték korrupcióért Liviu Dragneát

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság jogerősen pénteken Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, az akkori államfő leváltásáról,  2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Basescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint az akkor kormányon lévő PSD-ben főtitkári tisztséget betöltő Dragnea nyomására a 2012-es választási bizottságok tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, a választói névjegyzékből szerzett személyes adatokkal visszaélve felkeresték és zaklatták a népszavazástól távolmaradó választókat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, valamint halottak, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.

A jogerős ítéletet hozó bírói tanács súlyosbította Dragnea ítéletét, aki első fokon egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Dragneát az elsőfokú ítélet ismeretében, tavaly októberben választották a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt élére.

Tavaly a PSD országos tanácsa határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a párt korrupcióval vádolt politikusait, ám az akkor még ügyvezető elnöki tisztséget betöltő Dragnea csak a fejlesztési miniszteri tisztségéről mondott le, pártfunkciójától nem fosztották meg, arra hivatkozva, hogy szerintük nem követett el korrupciós bűncselekményt.

Codrin Stefanescu, a PSD főtitkárhelyettese "megdöbbentőnek" nevezte, hogy Dragneát nem mentették fel, hiszen szerintük nem tett egyebet, mint választási részvételre mozgósított, hogy megdöntsék egy "zsarnok" (Traian Basescu államfő) hatalmát.

Dragneát a közügyektől - a választás, valamint válaszhatóság jogától és közhivatalok betöltésétől - is eltiltották, de ezt a járulékos büntetést is négyéves próbaidőre felfüggesztették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: