2009-06-25 13:44:53• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Felfüggesztenék a sportminisztert

A korrupcióellenes ügyészség által vizsgált román ifjúsági és sportminiszter tisztségéből való felfüggesztését kérte szerdán a román Konzervatív Párt (PC) Traian Basescu államfőtől, eközben egy parlamenti vizsgálóbizottság azt próbálja kideríteni, miként költött el 600 ezer eurót a sportminiszter által irányított szaktárca az ifjúsági nap alkalmából rendezett eseményekre.

Monica Iacob Ridzi tárcavezető ellen a korrupcióellenes ügyészség is előzetes vizsgálatokat folytat a 600 ezer euró elköltése ügyében. A konzervatív párt szerint ezért indokolt lenne, hogy Basescu mielőbb felfüggessze a minisztert tisztségéből. A román alkotmány szerint a minisztereket az ország első embere függesztheti fel tisztségükből, amennyiben a legfőbb ügyészség kérvényezi az államfőtől egy tárcavezető ellen a bűnvádi eljárás megindítását. Traian Basescu közleményben leszögezte, hogy amennyiben az ügyészség ilyen kéréssel fordul az elnöki hivatalhoz, haladéktalanul megteszi ezt a lépést.

A sportminisztérium által elköltött 600 ezer euróról a román sajtó újabb részleteket közölt. A Cotidianul című napilap internetes kiadásában arról számolt be: miközben a minisztérium szerződést kötött 65 ezer euró értékben egy céggel, hogy az ifjúság napja alkalmából különböző szabadidős tevékenységeket szervezzen, ezeket a rendezvényeket végül a minisztérium alárendeltségébe tartozó sportigazgatóságok rendezték meg saját költségvetésükből.


Iacob Monica Ridzi az egyik pártgyűlésen
Iacob Monica Ridzi az egyik pártgyűlésen


Az ügyészégi vizsgálat mellett a sportminisztérium által elköltött 600 ezer euró ügyében egy parlamenti vizsgálóbizottság is elkezdte munkáját. A kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő miniszter mellett egyelőre kiáll a pártja, viszont Ioan Oltean, a demokraták alelnöke szerdán úgy nyilatkozott egy televíziós műsorban, hogy Ridzi helyében benyújtotta volna lemondását.

Bukaresti megfigyelők szerint a miniszter főleg azzal a kijelentésével borzolta fel a kedélyeket saját pártjában is, miszerint őt nem érdekli, hogy mennyi pénzt költöttek el, a lényeg az, hogy a program megvalósult. Kommentátorok szerint ez a kijelentés elfogadhatatlan, miközben az Emil Boc vezette kormány az év eleje óta a közalkalmazottak megértését kéri a kiadások fokozatos csökkentése miatt.

Nem a sportminiszter az egyedüli kormánytag Romániában, aki ellen az ügyészség vizsgálódik. A legfőbb ügyészség látókörébe került ugyanis Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter is, aki ellen a magas rangú állami tisztségviselők vagyoni helyzetét vizsgálni hivatott országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) tett feljelentést hamis nyilatkozat gyanújával.

Az ANI megvizsgálta a tárcavezető által az elmúlt években kitöltött vagyonnyilatkozatokat, és felfedezte, hogy 38 ezer eurós eltérés van a miniszter bevallott jövedelme, valamint az államnak befizetett adó értéke között. Emellett olyan gépkocsit is a magáénak vallott, amely az adóhivatalnál nem szerepel az ő nevén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: