2012-10-03 16:41:02• hírek • Kocsis Zoltán

Felfrissítik a Kossuth-kert faállományát

Aki az elmúlt héten megfordult Szatmárnémeti  tüdejének nevezhető Kossuth-kertben, az néhol fakitermelő telepen érezhette magát. Természetesen szó sincs arról, hogy bárki önkényesen elkezdte volna kivágni a fákat, sokkal inkább „felfrissítik kicsit azokat", amint Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója fogalmazott.

Az Erdészeti Hivatal, a Környezetvédelmi Ügynökség, az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség közösen hozott létre egy bizottságot, amely megvizsgálta, mely fákat kell kivágni, melyeknek a lombját kell megnyírni. „Az elmúlt időszakban kidőlt egy fa a Kossuth-kertben, amely kívülről nem tűnt korhadtnak. Ezért volt szükség erre a felülvizsgálatra, hogy megelőzzük a baleseteket", mondta Békéssy.

A bizottság összesen 37 fát jelölt meg, amelyeknek vagy megnyírták a lombját, levágták a száraz, elkorhadt ágait vagy esetleg teljesen kivágták. Kijelölésükkor egy speciális röntgengépet is használtak, amely megmutatta, milyen állapotban van a fa törzsének belseje.

„A Kossuth-kert nagy részét platánfák alkotják és úgy adtunk engedélyt kivágásukra, ha helyükre szintén ritka, egzotikusnak nevezhető fákat ültet a polgármesteri hivatal. Az Erdészeti Hivatal azt tanácsolta, hogy a szárazság miatt halasszák tavaszra az ültetést. Addig lesz idő arra, hogy a város vezetősége beszerezze az értékes csemetéket", magyarázta Békéssy.

Az igazgatónő elárulta, hogy a kivágott fát szociális intézmények fűtésére illetve a rászorulók megsegítésére fordítja a polgármesteri hivatal. „Kértem, hogy azokat a vastagabb törzseket, amelyek egészségesek, ne aprítsák fel, hanem csináljanak belőlük olyan rönköket, amelyekre rá lehet ülni. Minden óvoda, iskola udvarán szeretnénk kialakítani egy-egy zöld sarkot és erre a célra tökéletesen megfelelnének", tette hozzá.

Békéssy továbbá egy üvegházat is álmodott a Kossuth-kert kis dombjára, ezen ötlete azonban vélhetően nem váltja majd ki a koncertezők tetszését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: