2019-02-07 11:09:14• hírek • Nagy Tímea

Felforgatják Sárközújlakot! Piricsi Arthur polgármester korszerűsítési tervei 2019-re

Piricsi Arthurral, Sárközújlak polgármesterével beszélgettünk a város és a hozzá tartozó falvak 2019-es beruházásaival kapcsolatban.

A legnagyobb, már aláírt terveket árulta el szerkesztőségünknek, néhány meglepetés projektet azonban még tartogat az idei év a településegyüttes számára. Ezekről a polgármester a későbbiekben nyilatkozik, de több olyan dolog megvalósítására is utalt, melyekre már rég sort szerettek volna keríteni.

 

Az elmúlt évben rohamos ütemben folytak a szervezési-, tervezési- és megvalósítási munkálatok, ezt az iramot idén is tartják. Így szeretné a Polgármesteri Hivatal „behozni az elmaradásokat”, Sárközújlakot és környező településeit kellemes lakókörnyezetté változtatni infrastrukturális- és szociális téren egyaránt.

 

A nagyszabású munkatervet öt pontos listában vázolta fel Piricsi:

 

1. Kissárköz és Meggyesgombás ivóvízellátásának kiépítése az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozva 5.000.000 lej értékben. Ehhez tartozik még a csatornázás kiterjesztése Adorján, Kissárköz és Meggyesgombás településeken az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozva 12.800.000 lej értékben. A projekt közbeszerzési eljárás alatt áll. 2020-ig szeretnék megvalósítani. A közművekkel kapcsolatban az utcai lámpák modernizálása is képbejött. A közvilágítás felújítását önkormányzati forrásból, több évi fizetési móddal 900.000 lejből valósítanák meg. A beruházás közbeszerzési eljárás alatt áll. A település minden egyes oszlopán korszerű és energiatakarékos led égőkre váltanak. A majd’ 800 lámpatestből 244-et meghagynak, a maradékot lecserélik. Sötétedés után az utcákon szinte nappali fény lesz, nő a közbiztonság, és a villanyszámlából is lefaragnak.

 

2. A Sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola és sportterem külső-belső rehabilitációja: a központi épületet szigetelik, tetőt cserélnek rajta, központi fűtéssel szerelik fel, a villamoshálózatot kicserélik, az épület belsejét rehabilitálják, kémia- és fizikalabort hoznak létre. Interaktív táblákkal szerelik fel a termeket, melyhez projektor és laptop is jár. Az osztályok bútorzatát is korszerűsítik. A főépületen kívül a tornatermet is szigetelik. Mindezt az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozzák 4.000.000 lej értékben. A műszaki tervek készen vannak, a megfelelő engedélyek beszerzése folyamatban van. Az oktatás minősége mellett a szociális ellátás javítására is nagy figyelmet fordítanak, különösképp az idősgondozás tekintetében. A városközpontban található óvoda épületét is felújítják, melyet aztán a Caritasnak használatra átadnak. Egyrészt a helyi házi betegápoló szolgálat telephelyét üzemeltetik itt a jövőben, másrészt nappali idősközpontot hoznak létre a sárközi nyugdíjasok számára. A Leader projektet a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) forrásából állják 106.000 euró értékben.

 

3. Sárköz központi lakónegyedét, az Unirii negyedet is rehabilitálják. A 100 lakásos épületegyüttes jelenlegi állapota jelentősén befolyásolja a városközpont képét. A külső szigetelésnak és a külső modernizálásnak köszönhetően nő a tulajdonosok életminősége. A centrum rendbetétele a város számára komoly előrelépést jelent turisztikai szempontból. Ez a  Regionális Operatív Programból (POR) és lakossági önerőből valósul meg. Jelenleg a projekt közbeszerzés alatt áll. Tavasszal szeretnének hozzákezdeni a munkálatokhoz. A városkép helyreállításához hozzátartozik továbbá 3,5 hektár zöldterület rendezése, és szabadidő eltöltésére alkalmas területté átalakítása a Regionális Operatív Programból (POR) finanszírozva 12.000.000 lej értékben. A kültéri szabadidőközpont sportpályát, kültéri játékokat és gördeszka pályát is magábanfoglal. A kikapcsolódási lehetőség adott lesz minden korosztály számára.

 

Piricsi Arthur egy modern Szatmár megyei kisvárost álmodott meg a lakosság számára, ahol nem kérdés az, hova menjenek sétálni, szórakozni a környékbeliek.

 

4. Piricsi Arthur február elsején írta alá a szerződést az egyik legfontosabb munkálattal kapcsolatban. A város utcáinak modernizálására a lakosság már évtizedek óta vár. Ez végre megvalósulni látszik. Egyenlőre a költségvetés felére kaptak ígéretet, mely az utcák felére elég, de folynak a tárgyalások az összeg másik feléről is. Nem hagyják annyiban! Az aszfaltozáshoz május elején kezdenek hozzá. A beruházást az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) állják, eddig 6.200.000 lejt ítéltek oda, a teljes igényelt összeg 12.800.000 lej. Ehhez a ponthoz tartozik a következő beruházás is: Leader projekt keretében egy modern munkagép vásárlását is nyélbeütik, melyet részben önerőből, másrészt a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) forrásából állnak. A gép segítségével útjavítási munkálatokat látnak majd el település szinten.

 

5. Az orvosi rendelő renoválására is sort kerítenek, csak így biztosítható megfelelő egészségügyi ellátás. A központi fűtés bevezetése mellett a teljes villamoshálózatot kicserélik, új tetőt és szigetelést is kap az ingatlan. A belső felújítás is a tervek között szerepel, a költségvetés függvényében igyekeznek ezt is megvalósítani. Április-május folyamán állnak neki a tatarozásnak.  Ez a megbízatás önkormányzati finanszírozású, 560.000 lej értékben.

 

A polgármester köszönetet szeretne mondani Pataki Csaba, Turos Lóránd és Magyar Lóránd részére a támogatásért, melyet a fentiekben olvasható projektek finanszírozására kiírt állami, illetve az uniós pályázatok elnyerésében tanusítottak. Segítségük nélkül Sárközújlak és a hozzá tartozó települések nem örvendhetnének ennyi jó hírnek a 2019-es évet illetően. Piricsi Arthur köszönetet mond továbbá a Sárközújlaki Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács munkatársainak az elmúlt időszakban tanusított tettrekész, pozitív hozzáállásért – hiszen e nélkül a tervek csak tervek maradnának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: